Ga naar Content

Talentenfabriek VOC levert ineens zes internationals: "Dit is uitzonderlijk"

Het werk van de afgelopen jaren wordt nu beloond voor VOC. De handbalclub levert ineens zes internationals af voor het Nederlands team. Dat is uniek, want voorzitter André Zeldenthuis kan zich slechts een handjevol VOC-internationals herinneren. "Dit is uitzonderlijk", aldus de trotse voorzitter.

VOC grijpt beker ten koste van Venlo - Foto: Orange Pictures

"Ik weet dat wij met Michelle Goos een international hebben geleverd en afgelopen WK met Loïs van Vliet. Maar verder kom ik niet", zegt Zeldenthuis, die meer dan tien jaar voorzitter is bij de Amsterdamse club. Met Judith van der Helm, Daphne Luchies, Romee Meerschalkerweerd, Alieke van Maurik, Loïs van Vliet en Nikki van der Vorst levert VOC nu zes internationals voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland. "Het zijn de meiden die erg goed zijn en ook de speelsters die op verlanglijstjes van veel buitenlandse clubs staan."

"Het kwam een beetje uit het niets. In één keer kreeg ik een appje van: je bent geselecteerd"

VOC-keepster Nikki van der Vorst

Voor VOC-keepster Van der Vorst is het haar eerste oproep voor het 'grote' Oranje. "Voor een paar was het wel de verwachting. Voor mij kwam het heel onverwacht." Het talent doorliep meerdere nationale jeugdteams en kreeg ineens de uitnodiging binnen. "Het kwam een beetje uit het niets. In één keer kreeg ik een appje van: je bent geselecteerd."

Tekst loopt door onder de foto.

VOC-keepster Nikki van der Vorst - Foto: Orange Pictures

Met haar zeventien jaar is ze één van de jongste speelsters van het team. Ondanks haar jonge leeftijd is ze bij VOC bezig aan een sterk seizoen. "Aan het begin van het seizoen kreeg ik steeds meer minuten. Het ging steeds beter en nu laat ik zien dat het vertrouwen terecht is dat ik erbij zit. Het gaat goed bij de club en ik speel veel."

Talent Team

De reden van de oproep van de zes VOC-speelsters is dat bondscoach Per Johansson met een talent team gaat aantreden. Een paar dagen eerder speelt Nederland tegen Portugal met de sterkste selectie. In de EK-kwalificatiewedstrijd op zondag tegen Finland wil hij de volgende generatie speelsters aan het werk zien.

Naast de zes speelsters van VOC, is ook een groot deel afkomstig uit de opleiding van VOC. Kim Molenaar, Romé Steverink, Djazzmin Trabelsi, Isa Ternede en Pipy Wolfs maakten de afgelopen jaren de stap naar het buitenland. Iets wat voor veel speelsters in het eerste van VOC ook in het verschiet ligt. "Onze speelsters beschikken altijd over snelheid, snelle overschakeling, zijn technische vaardig en het individu moet goed zijn. Dat is waar wij voor staan."

Talentenfabriek

Inmiddels levert VOC al jaren toptalenten af. Vaak verdienen ze al op jonge leeftijd, vlak nadat ze zijn doorgebroken in de eredivisie, al een transfer naar het buitenland. Het logische vervolg is dan een uitnodiging voor Oranje. Speelsters als Tess Wester, Estavana Polman, Nikita van der Vliet, Bo van Wetering, Angela Malestein en Dione Housheer genoten een deel van hun carrière in Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord. Meer dan de helft van de A-internationals kent een verleden bij VOC. "Dat is ook onze taak. Wij zijn een opleidingsclub", zegt Zeldenthuis.

"Onze speelsters beschikken altijd over snelheid, snelle overschakeling, zijn technische vaardig en het individu moet goed zijn. Dat is waar wij voor staan"

VOC-voorzitter André Zeldenthuis

"Het is niet te vergelijken met andere clubs uit de eredivisie", zegt Van der Vorst. Bij VOC komen veel speelsters van buitenaf om uiteindelijk de stap te maken. Daardoor is het team doorgaans erg jong en moet het ieder jaar weer bouwen met nieuwelingen. "Wij scouten niet. Speelsters komen naar ons toe", zegt Zeldenthuis, die merkt dat de club een ongelooflijke aantrekkingskracht heeft. "Al hele jonge speelsters willen graag bij ons spelen. We kijken dan goed of dat past, want we willen geen zes keepsters in een team hebben bijvoorbeeld."

Het Nederlands team speelt zondag om 18.00 uur in Almere met zes speelsters van VOC de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland. "Ik heb er wel heel veel zin in. Bovengemiddeld veel zin in. Ik ben heel benieuwd hoe vol het gaat zitten. Er komt veel familie kijken", aldus Van der Vorst.

Lees ook