Ga naar Content

Haarlemse Elly heeft naast minibieb nu ook een 'zadenbieb' voor haar raam

Elly Opdam (68) uit Haarlem heeft de smaak te pakken. Al enkele jaren heeft ze een uitgebreide straatbibliotheek voor haar huis staan. Sinds deze week is er een extra kast bijgekomen. Naast Elly’s boekenbieb is er nu ook Elly’s zadenbieb.

Elly Opdam is trots op haar zadenbieb - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Nee, meer kastjes komen er écht niet bij. “Daar is gewoon geen ruimte voor”, legt Elly Opdam uit. Sinds deze week staat er een 'zadenbieb' voor haar huis in de Javastraat. Die staat bovenop een kastje met boeken. En daarnaast staat dan weer een ander kastje, speciaal voor kinderboeken. Ook stond er in het verleden nog een plantenbieb voor de deur. “Maar dat is na corona toch minder populair.”

Ongeschreven regel van de minibieb

De minibiebs zijn inmiddels een bekend verschijnsel in Haarlem. Elke buurt heeft er wel eentje, als het er niet meerdere zijn. De ongeschreven regel is dat iedereen er wat uit mag halen, zolang je er maar een boek voor terug zet. Elly ligt er niet wakker van als dat laatste niet gebeurt. “Ik heb nog een voorraad boeken in de gang staan. De kastjes zitten al zo vol. Ik moet maar weer eens opschonen.” 

Een voorbijganger inspecteert de straatbibliotheek - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Elly houdt zelf niks over aan haar bibliotheekjes. Of toch wel. Namelijk: gezelligheid. Daar is het haar vooral om te doen. “Ik woon hier al 48 jaar. Vroeger zaten we in de zomer voor ons huis en maakte je met iedereen een praatje. Nu is iedereen toch meer op zichzelf. Overdag is iedereen van huis. Zo ontstaat er toch nog een beetje contact voor je huis.”

Boomspiegel

Verbitterd is Elly niet. Integendeel. “Het is nou eenmaal zoals het gaat. Mensen moeten ook naar hun werk. Maar je wil de straat toch een beetje leuker maken.” Ze wijst naar een boom iets verderop in de straat. “Daar heb ik een boomspiegel gemaakt. Ik had gevraagd of iemand oude tennisballen had. Die heb ik door midden gezaagd en beschilderd. Nu zijn het paddenstoelen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Elly schrijft op een label de inhoud van de zaadjes. Van deze zaadjes weet ze niet wat het is - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Onbespoten groenten

De buurt reageert positief op Elly’s gezelligheid. Een voorbijganger houdt even halt op de stoep om de inhoud van de boekenkastjes te bestuderen. Ook het kastje met zaden is populair, merkt Elly al na enkele dagen. “Het is een trend, denk ik. Mensen zijn meer bezig met hun gezondheid en waar hun voedsel vandaan komt. Ik eet zelf ook zoveel mogelijk onbespoten groenten. Die kweek ik in de achtertuin.”

Elly moet bekennen dat de meeste zaadjes in de bieb ook uit eigen tuin afkomstig zijn. Ze hoopt op nieuwe toevoegingen vanuit de buurt. En dan het liefst ridderspoor. “Die heb ik zelf nog niet.”

Elly wil vooral de straat wat opfleuren - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]