Ga naar Content

Zaanse dag van de minibieb: "Ik denk dat dit wat laagdrempeliger is"

WORMERVEER - Op veel plekken zie je steeds vaker een minibieb tevoorschijn komen; zo'n klein boekenkastje waar boeken gratis geruild of geleend kunnen worden. Sinds de intilligente lockdown heeft Merle Schindeler er ook één voor haar deur en vandaag was er de mogelijkheid tot een blind date. 

Foto: NH Nieuws

"We zijn een blind date met boeken begonnen", vertelt ze. "De boeken heb ik ingepakt en op de voorkant het genre van de boeken geschreven met de openingszin, zodat mensen toch een boek gaan lezen die ze anders niet zouden pakken." Deze boeken zullen ook na vandaag nog in de Weverstraat te vinden zijn. Tekst gaat door onder de video

Dag van de minibieb - NH Nieuws

Op het moment dat NH Nieuws aanwezig is, blijkt dat weinig mensen nog van het initiatief afweten; het is erg stil. Ook als de verslaggever langs een minibieb in Zaandam rijdt, is er niemand aanwezig.

In de Beemster wordt er wel voorgelezen, maar ook hier is de opkomst laag. Ondanks dat ze met weinig zijn, is het wel een gezellige bedoeling, volgens Karin de Roo-Blauwhof: "Kinderen mochten ook omstebeurt een stukje lezen uit een boek." Tekst gaat door onder foto. 

Dag van de minibieb in de Beemster - Foto: Karin de Roo-Blauwhof

"Mensen moesten ook eerst ontdekken dat hier een minibieb zit", zegt Merle. Ze denkt dan ook dat het volgend jaar drukker zal worden. Aan haar enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen, want op de tafel liggen meerdere boeken keurig ingepakt. 

Je kunt natuurlijk ook naar een 'gewone' bibliotheek gaan, maar Merle's zoon Boris weet wel waarom zo'n minibieb leuk is: "Ja, omdat het toch wat meer sfeer geeft dan een normale bibliotheek, het is wat kleiner en gezelliger." Merle voegt toe dat het ook wat laagdrempeliger is, omdat niet iedereen makkelijk bij een bibliotheek kan komen. 

Nederland telt op dit moment zo'n 1800 minibiebs en elke dag komen er nieuwe bij. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]