Ga naar Content

Stichting Juttersgeluk opent winkel in Zandvoort: alle producten gemaakt van 'beach trash'

Stichting Juttersgeluk strijdt in Zandvoort tegen vervuiling van het strand. Met de opening van een winkel annex atelier in het centrum is een nieuwe slag in de oorlog tegen de plastic soep gewonnen. In plaats van ‘beach trash’ treft de strandgast nu circulaire zeepbakjes.

Suzanne Klaassen, initiatiefnemer van de winkel van Juttersgeluk - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Als inwoner van Zandvoort heb je de plicht om de spullen die je op het strand vindt netjes te bewaren. Dat werd wat ingewikkeld, grapt burgemeester David Moolenburgh toen er kilo’s cocaïne op het strand werden aangetroffen. 

Strandvonder

In de praktijk komt het maar weinig voor dat de burgemeester als 'strandvonder' moet optreden. “Dat is te danken aan de grote groep vrijwilligers hier in het dorp”, vertelt Moolenburgh bij de opening van het nieuwe onderkomen van Juttersgeluk. “Die zorgen ervoor dat het strand altijd netjes en schoon is.”

Tekst loopt door onder de foto.

Het leger aan strandjutters arriveert al zingend bij de winkel in de Kerkstraat - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Die vrijwilligers zijn ook aanwezig bij de opening van de winkel, op woensdagochtend in de Kerkstraat in het centrum van Zandvoort. Materialen die zij op het strand vinden, veelal plastic, ‘upcyclen’ zij tot nieuwe, verrassende producten. Zo wordt ‘beach trash’ omgetoverd tot een zeepbakje, of een hartjesslinger. Beide liggen uitgestald in de nieuwe winkel.

Winkel, atelier en kantoor

De locatie is daarmee niet alleen een winkel, maar ook een atelier en kantoor. Het idee komt van Suzanne Klaassen, die woensdagochtend aan de lopende band wordt gefeliciteerd. “Het idee ontstond tien jaar geleden. Ik merkte dat jutten mij veel rust en voldoening gaf. Nadat ik op Bali schrok van al dat plastic dat aanspoelde, ben ik met Juttersgeluk aan de slag gegaan.”

Tekst loopt door onder de foto.

Het is een vrolijke boel bij de opening - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Nu jut Suzanne met een leger aan vrijwilligers bijna dagelijks op het strand van Zandvoort. “Dat zijn mensen die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Nu we op deze locatie zitten, kunnen we nog beter uitdragen hoe belangrijk het is om het strand schoon te houden. En hoeveel voldoening en rust het jutten kan geven.”

Misschien is dat de oorzaak van de vele lachende gezichten op woensdagochtend in de Kerkstraat. Zingend, begeleid door meester-jutter en accordeonist Matthijs, trekken de in gele windjacks gehulde vrijwilligers de winkel in. In de strijd tegen de plastic soep is weer een slag geslagen. En dat mag best even gevierd worden.

Drukte rondom de uitgestalde producten in de winkel - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]