Ga naar Content

Hoe je van jouw tuin een paradijs maakt voor dieren deze lente

Het aantal vlinders is met de helft afgenomen, de egels lijken te vertrekken en tijdens de jaarlijkse vogeltelling zijn er dit jaar zo'n half miljoen minder vogels geteld. De dieren kunnen deze lente dus wel wat hulp gebruiken. Volg deze vuistregels en maak je van jouw tuin een thuis voor dieren.

Foto: Photo by Timothy L Brock

Het gaat hard achteruit met de biodiversiteit, ook in onze provincie. Elke vierkante meter groen kan helpen dit tij te keren. Mits je het op de juiste manier aanpakt. "Kijk deze lente naar je eigen balkon of tuin en probeer daar zo goed mogelijk te helpen", benadrukt boswachter Sanne van Gemerden. "Want alles helpt!"

Leg een goede bodem

Het allerbelangrijkst is een gezonde bodem in de tuin. Dus geen bodem die is compleet is afgedekt met stenen of grind, daar heeft de natuur niet zo veel aan. "Die tegels moeten er dus uit", vertelt Van Gemerden. "Bevrijdt de bodem van het steen!"

Daarnaast maakt het ook uit welke grond je gebruikt in de tuin of in de potten. "Zolang er maar geen turf in zit", legt Van Gemerden uit. Ondanks dat die turf ontzettend goed is voor de plantjes, wordt het wel weggehaald uit grote veengebieden. "En veengrond is natuur", legt de boswachter uit. "En natuur moet in de natuur blijven."

Lees ook

Met deze paar aanpassingen maak je jouw tuin al velen malen nuttiger voor de natuur. "En dan heb je nog niet eens iets hoven zaaien of planten." Maar een tuin zonder planten, is voor velen geen echte tuin. 

Meer groen in de tuin

Het is een open deur, maar daarmee niet minder waar. Een groene tuin is een prettige tuin voor dieren en insecten. Het groen zorgt ervoor dat dieren beschut kunnen zitten, voldoende voedsel verzamelen en lekker kunnen scharrelen door je tuin. Daarnaast zijn bomen en struiken met een dichte takkenstructuur goede schuilplaatsen voor vogels en egels.

Volgens Van Gemerden kan je het beste kiezen voor zaadjes van inheemse bloemen en planten die gekweekt zijn zonder gif. "Je kan ze dan het beste opkweken op de plek waar je ze laat groeien", legt ze uit. "En hou het een beetje slordig, als het kan"

Vlinders hebben namelijk rommelige hoopjes nodig om te overwinteren. Bijkomend voordeel: het is niet moeilijk om jouw tuin rommelig te krijgen. Je hoeft alleen maar niks te doen en dan gebeurt de rest vanzelf. "Je kan ook een paar plekjes uitkiezen om rommelig te laten voor de vlinders."

Help de vlinders

In de afgelopen dertig jaar is het aantal vlinders in Nederland meer dan gehalveerd. Niet alleen de zeldzamere soorten verdwijnen, ook voorheen veelvoorkomende soorten als de kleine vos en groot koolwitje worden steeds minder gezien. De juiste planten in jouw tuin, kunnen dit veranderen. 

Voor dagvlinders in je tuin zijn twee typen planten nodig: waardplanten voor rupsen en nectarplanten voor vlinders. Rupsen zijn kieskeurige eters. Maar ze zijn dol op klimop en hulst. Maar ook voor brandnetels lopen ze zeker warm. Als je daarnaast ook nectarplanten plaatst, zoals de vlinderstruik, lavendel en hemelsleutel, dan fleurt dit niet alleen je tuin op, maar het lokt ook dagvlinders naar je tuin.

"Voor je het weet heb je een nieuwe hobby"

Boswachter Sanne van Gemerden

Een andere goede keuze is de Crambe maritima. Een zeekool die in Noord-Holland veel voorkomt langs de kust.  "Die zijn heel goed voor vlinders", weet Van Gemerden. "En ze ruiken ook nog ook heerlijk."

Nodig egels en vogels uit

De vlinders zijn niet de enige die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Met een paar aanpassingen maak je van jouw tuin ook een paradijs voor vogels en egels. Kijk allereerst of de tuin niet te dicht is, want dan kunnen de egels er niet in. "Zaag desnoods een stukje uit de schutting", aldus Van Gemerden. Dan zul je zien dat de egels vanzelf komen buurten.

Een andere manier om je tuin uitnodigender te maken is het aanleggen van een vijver(tje). . Een vijver zorgt namelijk voor 50 procent meer biodiversiteit in de tuin. Het water trekt kikkers en salamander aan, die op hun beurt weer kunnen worden opgegeten door de vogels en egels. Geen ruimte voor een vijver? Een waterschaal werkt ook goed. 

Het lijkt misschien wat veel werk allemaal. "Maar voor je het weet heb je een nieuwe hobby", benadrukt Van Gemerden. Een paar aanpassingen kan al een wereld van verschil maken. "Als iedereen dat nou doet in zijn tuin, dan hebben we een heel nieuw natuurgebied erbij in Nederland."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.