Ga naar Content
Een gedeeltelijk onder water gelegen houten bank midden in een overstroomde heide met drassige vegetatie en bomen op de achtergrond.
Alkmaar

Een fijne paaswandeling in de duinen? Trek je laarzen aan

1 april 2024, 09.01 uur · Aangepast 1 april 2024, 12.57 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/ Koen Bugter

Geen zin in een bezoekje aan een meubelboulevard? Dan kan je natuurlijk voor een frisse neus de natuur in. Houd dan wel rekening met ondergelopen paden door de hoge waterstanden, na alle regen van de laatste maanden. In de duinen heb je laarzen op veel plekken zeker nog nodig. De bossen in Heiloo zijn beter begaanbaar: "Trek wel schoenen aan die modderig mogen worden", is de tip van de boswachter.

Foto: NH/ Koen Bugter

Schoorl

In de Schoorlse Duinen is het antwoord op de vraag of je laarzen aan moet, kort en bondig: 'ja'. "Doe dat maar wel. Zeker rondom het Vogelmeer staat nog een hoop water op de paden", licht boswachter Samuelle van Deutekom van Staatsbosbeheer toe. "Maar we hebben 'drogevoetenpaden' uitgestippeld. Dus er is nog genoeg te wandelen en fietsen."

In het duingebied hangen bordjes die tekst en uitleg geven over het hoge water. "En ook in het Buitencentrum kan je je vooraf laten informeren. Blijf hoe dan ook op de paden, want anders vertrap je kwetsbare planten en verstoor je de dieren tijdens hun broedseizoen."

"Gebruik je gezond verstand", vat ze het samen. Ondertussen wordt het volgens Samuelle wel steeds minder nat in de duinen. "Het gaat de goede kant op: er groeit veel en die planten nemen veel water op. De gaspeldoorn bijvoorbeeld, die bloeit nu mooi."

Wandelaars genieten ook van de natte duinen, merkte onze verslaggever:

Tekst gaat verder onder video.

Laarzen aan in de Schoorlse Duinen - NH/ Koen Bugter

Heiloo

"Het is aardig opgedroogd op landgoed Nijenburg", vertelt boswachter Mariska van de Leij van Natuurmonumenten. Ook in het Heilooërbos, onderdeel van het landgoed, is het volgens haar goed toeven. "Er zijn nauwelijks nog plassen en de paden zijn goed begaanbaar. Ook omdat we die ophogen."

De afgelopen maanden was de aanblik wel anders, herinnert de boswachter zich. "De bekende zichtas vanaf het landgoed richting de duinen, leek eerder meer op een kanaal, ondanks dat het bos op een strandwal ligt.” Maar kom niet op je paasbest. “Laarzen zijn nu niet meer nodig; trek wel schoenen aan die modderig mogen worden."

"Het landgoed staat nu vol met bloeiende stinzenplanten", tipt Mariska nog. "Verder adviseer ik mensen ook eens de Kennemerstraatweg over te steken naar het huis Nijenburg. Doe dat wel voorzichtig, want het is een drukke weg, maar daar liggen ook prachtige tuinen die minder druk bezocht worden."

Tekst gaat verder onder foto.

Zichtas Heilooërbos - Foto: NH Media/ Anne Klijnstra

Castricum, Bakkum, Egmond en Bergen

Ook in het Noord-Hollands Duinreservaat, tussen Castricum en Bergen, zijn laarzen geen overbodige luxe. "Maar ik zeg er gelijk bij: de hoge waterstanden zijn erg lokaal", licht Dick Groenendijk van natuurbeheerder PWN toe. "Er zullen wandelaars en fietsers zijn die geen plas tegenkomen en denken: waar heb je het over?"

"We hadden hier te maken met de hoogste waterstand in meer dan honderd jaar, met plassen van wel 30 centimeter. De afgelopen week is het water zo'n 10 centimeter gezakt. Maar er zijn dus nog steeds paden afgesloten. We houden op de website bij waar dat is. Erg nat is het bijvoorbeeld bij de Kruisberg bij Castricum."

"Maar van al dit water gaan de planten en dieren tot ver in de zomer plezier hebben", belooft Dick. "En ondanks de plassen is het er met Pasen al zo mooi: de bosbodem is geel bedekt met speenkruid en misschien tref je de zeldzame sleutelbloem. Maar gebruik ook je oren: de tjiftjaf zingt in de bossen en in het open duin de boomleeuwerik."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]