Ga naar Content

Droge voeten in de polder met nieuwe Waardse Dijk: "Voorbereid op de toekomst"

Om ervoor te zorgen dat Heerhugowaarders in de toekomst geen natte voeten krijgen, is de Waardse Dijk bij de kruising van de N242 en de N194 sinds deze week officieel geopend. Het nieuwe gemaal vervangt namelijk een belangrijke watergang, die door de herontwikkeling van het stationsgebied en de komst van een tunnel onder het spoor gaat verdwijnen. 

Het gemaal werd door onder meer burgemeester Maarten Poorter en wethouder Esther Leibbrand officieel geopend - Foto: HHNK

Gemeente Dijk en Waard legt dit najaar de spooronderdoorgang Zuidtangent aan, bij station Heerhugowaard. De spooronderdoorgang doorkruist een belangrijke waterloop, de Westertocht. Die zorgt voor de afvoer van water naar het gemaal aan de Huygendijk. Om het gebied in de toekomst klimaatbestendig te houden, is een tweede gemaal nodig. 

Het nieuwe watersysteem kan het water volgens de gemeente beter opvangen en afvoeren. Per minuut kan het 110.000 liter water naar het Kanaal Alkmaar - Kolhorn pompen. "Met de klimaatveranderingen en de bouw van meer woningen in de polder, is de afronding van dit project heel goed nieuws", reageert Esther Leibbrand, wethouder klimaatadaptatie.

"We hebben steeds meer te maken met overvloedige regenval en extreme droogte. Met dit gemaal zijn we voorbereid op de toekomst."

Tekst gaat door onder de foto.

Het nieuwe gemaal De Waardse Dijk - Foto: HHNK

Gemeente Dijk en Waard en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben de afgelopen jaren samen onderzoek gedaan naar kwetsbaarheden op het gebied van extreme neerslag, toenemende droogte, verhoogde kans op wateroverlast en hittestress. Het nieuwe gemaal heeft ruim 6,5 miljoen euro gekost.

Een belangrijke investering, vindt ook het HHNK. "Er is ruimte voor het water van nu en de verwachte hoeveelheden water in de toekomst. Hierdoor kan de gemeente verder bouwen aan de ontwikkeling van het stationsgebied", reageert bestuurslid Klazien Hartog. "Een mooi voorbeeld van onze goede en vroegtijdige samenwerking voor de inwoners van het gebied."

Lees ook