Ga naar Content

Einde aan soap rond miniatuurtreintjes, vanaf vandaag rijden 'snelheidsduivels' weer

Lex Leenaars, oprichter van Modelbouwvereniging het Y' uit Spaarnwoude, kan zijn geluk niet op. Na een jaar lang sleutelen aan de 'snelheidsduivels' die maximaal met 8 kilometer per uur rijden, mogen de miniatuurtreinen dit weekend weer de rails op. "Het is eindelijk klaar en ik ben er klaar mee ook!"

In december 2022 ontving de vereniging een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De miniatuurtreinen van de club bleken niet te voldoen aan de veiligheidseisen die gelden voor attracties, vergelijkbaar met die voor kermisattracties. Er moest ruim negenduizend euro worden opgehoest om weer ritjes te mogen maken.

Het eerste ritje roestrijden - NH Nieuws

De vereniging is in het bezit van vijf treintjes met bij elkaar zo'n zeventien wagons, die stuk voor stuk voorzien moesten worden van remmen. De NVWA eiste dat alles voor 1 april 2023 gereed zou zijn. "Dat konden we nooit halen, dus gingen we dicht", legt Leenaars uit.

Via een inzamelingsactie heeft de club het bedrag van ruim negenduizend euro bij elkaar weten te sprokkelen om alle wagons te voorzien van remblokken en een noodrem. Ook werden andere veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het plaatsen van een meetbordje, het aanbrengen van witte lijnen rondom het spoor en het aanpakken van bosschages.

Leenaars is opgelucht. "Vandaag gaan we voor het eerst sinds anderhalf jaar weer rijden, maar nog niet alles is klaar. Er zijn nog enkele details waar we geen tijd voor hebben gehad, zoals onderhoud", vertelt hij.

"De jongeren racen voorbij op hun elektrische fietsen en dan mogen wij niet met de treintjes?"

Lex Leenaars, oprichter modelbouwvereniging het 'Y'

Sinds de brief van de NVWA op de mat lag, heeft Leenaars bijna dagelijks gewerkt aan het regelen van al het papierwerk en het gereedmaken van de wagons voor de keuring. Hij blijft verbaasd dat de miniatuurtreinen als een attractie worden beschouwd. "De jongeren racen voorbij op hun elektrische fietsen en dan mogen wij niet met de treintjes? Die dingen gaan 8 kilometer per uur!"

Hij vervolgt: "Het is een uit de hand gelopen hobby. We zitten hier al 25 jaar en er is nog nooit iets fout gegaan. Ja, we ontsporen weleens, dan ligt er een takkie op het spoor, maar dat vinden die kinderen prachtig."

Klaar mee

Toch kan hij nu eindelijk opgelucht ademhalen dat het achter de rug is. "Het is nu klaar en ik ben er ook klaar mee. Alleen onze hoge baan is nog niet goedgekeurd. Maar we moeten met het bestuur nog overleggen of we die überhaupt willen laten keuren, dat kost ook weer 2500 euro en we hebben het afgelopen jaar geen inkomsten gehad."

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]