Ga naar Content

Krijgt Alkmaars 'indianendorp' na petitie toch een beschermde status?

Bewoners van de Bonnema-buurt in Alkmaar hebben hun stem laten horen: een grote meerderheid wil dat het zogenoemde indianendorp een beschermd stadsgezicht krijgt. Dat blijkt uit een rondgang van onder meer Jan-Willem Snieder, die met een petitie langs de deuren van zijn buren ging. Dan rest alleen de vraag, gaat wethouder Anjo van de Ven er nu wel mee akkoord?

Foto: Streekstad Centraal

Begin dit jaar hield de gemeente een enquête. Van de 72 adressen reageerden er 37 en tweederde daarvan was voorstander. Een procentuele meerderheid, maar geen absolute. Onvoldoende draagvlak, vond wethouder Anjo van de Ven. Dus werd het voorstel afgewezen.

Dat een absolute meerderheid nodig was, bepaalde de wethouder pas na het invullen van de enquête. Waarom?

"Toen dit proces begon - het loopt al jaren, nog voordat ik er was -  is er denk ik niet goed nagedacht over dat je één maatstaf niet op alle situaties kunt leggen", reageert Anjo van de Ven tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Bij deze situatie dacht ik: ja, het gaat hier wel over privébezit van mensen. Wat je als gemeente doet met bijvoorbeeld een parkeerplaats of  publieke ruimte, is wel even wat anders dan wat je doet met iemands huis." 

Poging twee

Daarop startte een aantal bewoners een petitie, waaronder Jan-Willem Snieder. Hij sprak ook de gemeenteraad toe. Daar hoorde hij wethouder Van de Ven zeggen dat als tweederde van de huishoudens voor stemmen, dit voldoende zou zijn voor een beschermde status. 

Die uitdaging nam hij aan en met succes. Nu zien 53 van de 72 huishoudens zo'n beschermde status wel zitten. "We hebben het ruimschoots overschoten", reageert hij. "Ik ben er heel blij mee natuurlijk, en het is fijn dat het ondersteund wordt door een duidelijke meerderheid."

Foto: Streekstad Centraal

Jan-Willem, zelf architect, kwam in 1994 met zijn gezin speciaal naar Alkmaar om in deze wijk te wonen. Maar 45 jaar na de bouw van de iconische wijk is groot onderhoud nodig. Daken zijn aan het eind van hun levensduur en planken moeten worden vernieuwd.

De Bonnema-buurt, bestaande uit de  Kofschipstraat, Kotterstraat en de Galjoenstraat, vreest dat de renovaties zullen afwijken van de oorspronkelijke stijl, vertelde Jan-Willem eerder aan Streekstad Centraal. "Als de samenhang uit de architectuur verdwijnt, zal het geheel uit elkaar vallen." Wanneer de buurt een beschermd stadsgezicht wordt, mag dat niet en krijgt de buurt subsidies voor het onderhoud. Dat zou goed van pas komen, want in de daken zit asbest.

Bewonersbijeenkomst

De petitie wordt vanavond tijdens een bewonersbijeenkomst aan de wethouder overhandigd. "Daar ga ik luisteren en met de mensen praten", zegt Van de Ven, "ook met degenen die niet zo'n beschermde status willen."

Lees ook