Ga naar Content

Limmense molenaar Stan (17) tweede op NK bouwtimmeren: "Ik heb zoveel geleerd"

Molenaar Stan Baltus uit Limmen is tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap bouwtimmeren bij Skills Heroes. Hij had niet verwacht de zilveren plak te winnen en is blij met het resultaat. Hij is nog blijer met alles wat hij de afgelopen maanden heeft geleerd, die kan hij zeker gebruiken bij de restauratie van de molen in Limmen. 

Foto: Stan Louter

Stan is student aan het Regio College en deed mee in de categorie bouwtimmeren. In november kreeg hij te horen dat hij mee mocht doen en sindsdien heeft hij heel veel geoefend en geleerd. 

Per vakgebied strijden acht finalisten in Den Bosch om de nationale eer. Ze maakten allemaal een kapconstructie. "Ik had niet verwacht dat ik de tweede plaats zou halen", vertelt Stan blij. Hij heeft er twee dagen hard voor gewerkt. "Ik oefen pas sinds november voor het NK. Het timmeren 'lukt wel', maar het voorwerk is heel lastig. Van de acht stonden er uiteindelijk maar vier in elkaar. Ik had mijn werk precies een paar minuten voor de tijd op was af." 

Tekst gaat verder onder de foto's 

Stan restaureert de verwaarloosde molen De Mol in Limmen. Deze techniek kan hij daar ook toepassen.

"Zo'n kapconstructie maak je aan de hand van een tekening op ware grootte. Je maakt er wel de mooiste verbindingen mee", legt Stan uit. "Hoewel de constructie zelf er nu niet eens zo spectaculair uitziet, maar het zijn allemaal moeilijke hoeken."

"De grootste prijs is alles wat ik geleerd heb de afgelopen tijd"

Stan Baltus - Molenaar en tweede plaats NK Bouwtimmeren

Die mooie verbindingen komen goed van pas bij het renoveren van de molen. "Helemaal omdat zo'n molen allemaal scheve verbindingen heeft. Ik wil dit ook zeker door blijven oefenen", zegt de jonge molenaar enthousiast. "Als je dit onder de knie hebt kan je de mooiste constructies maken." 

Stan is blij met de tweede plaats en heeft een mooie zilveren medaille gekregen. "Het is bijzonder om meegedaan te hebben. De grootste prijs is alles wat ik geleerd heb de afgelopen tijd, dat is onwijs veel kennis." 

NH ging eerder langs om te kijken naar Stans voorbereiding. Tekst gaat verder. 

Molenaar Stan (17) finalist nationaal kampioenschap bouwtimmeren - NH Nieuws

Naast Stan vielen er ook andere Noord-Hollanders in de prijs. Zo was er bij het onderdeel meubelmaken goud voor Jort Rommel uit Limmen.

Ryan Verburg uit Warmenhuizen won zilver op het onderdeel sanitaire- en verwarmingstechnicus, het brons ging daar naar Sem Volkerink uit Assendelft. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]