Ga naar Content

Reportage: enthousiaste fans én punt bij rentree AZ Vrouwen in stadion

Liefst vierduizend toeschouwers kwamen in Alkmaar af op de rentree van het vrouwenteam in het AZ-stadion. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente kon het enthousiaste publiek zich vermaken op het fanplein met spelletjes, een rondleiding door de spelersbus en een foto-shoot. En, oh ja, om de pret compleet te maken, eindigde de wedstrijd tegen de koploper in de eredivisie in een knap gelijkspel: 2-2.

Enthousiaste en jonge AZ-fans zien AZ Vrouwen punt pakken tegen Twente - NH Sport/Christian Marck

Dat de wedstrijd werd overschaduwd door een aantal grote grijze wolken bedierf de pret niet. Jonge, fanatieke supporters waren al ruim voor het eerste fluitsignaal in de fanzone. “Ik support AZ! Ik hoop dat zij vandaag gaan winnen, alleen denk ik stiekem dat Twente toch gaat winnen. Alles wat met AZ te maken heeft vind ik leuk!”, vertelt het jongetje enthousiast. Hij staat in de rij bij de AZ foto-booth. In zijn AZ-shirt, met een sjaal om zijn nek gewikkeld om zich tegen de frisse wind staat hij te wachten op een foto om nooit te vergeten. 

Tekst gaat verder onder de foto.

"Ik ben al in de bus van AZ geweest en ga straks na afloop met zo veel mogelijk meiden van het team op de foto"

Jonge AZ-supporter

"Ik ben al in de bus van AZ geweest en ga straks na afloop met zo veel mogelijk meiden van het team op de foto. Ik heb ook mijn AZ-shirt aan met Spaan achterop, hopelijk wil zij haar handtekening op mijn shirt zetten,” vertelt een andere, jonge supporter met een grote glimlach. 

4.382 dagen

Het heeft 4.382 dagen geduurd voordat de supporters de vrouwen weer kunnen bewonderen in het stadion. Toen de KNVB in 2007 besloot om een eredivisie voor vrouwen op te richten, deed AZ direct mee aan de competitie. Hiermee markeerde de Alkmaarse club, met vijf andere clubs, het begin van het vrouwenvoetbal op de Nederlandse velden.

Met groot succes, want AZ was meteen succesvol met drie gewonnen landskampioenschappen, later ook nog gevolgd door de KNVB-beker en deelnames aan Europese toernooien. Toen hoofdsponsor DSB failliet ging, trok AZ zich terug uit de vrouwen eredivisie. Eind 2022 volgde in samenwerking met VV Alkmaar de rentree, waarna de clublicentie met ingang van het seizoen '23/'24 werd overgenomen.  

Tekst gaat verder onder de foto.

AZ Vrouwen kampioen seizoen '08/'09 - Foto: Pro Shots/eEd van de Pol

Tijdens de interlandperiode zag AZ de ideale kans om haar vrouwenteam in het stadion te laten spelen. Een droom voor supporters én speelsters, die zich de laatste keer waarschijnlijk niet eens kunnen herinneren. Een uitzondering hierop is aanvoerster Desiree van Lunteren. Zij stond aan het begin van haar carrière ook al onder contract bij AZ en speelde wedstrijden tegen FC Twente en het Champions League-duel tegen Olympique Lyon.   

Tekst gaat verder onder de video.

AZ-speelster Desiree van Lunteren - NH Sport/Christian Marck

AZ kwam tegen FC Twente verrassend snel op voorsprong dankzij Floor Spaan. De topscorer van het team had slechts vier minuten nodig om de 1-0 op het scorebord te zetten. Dit werd met veel gejuich op de tribune ontvangen. 

De vreugde was van korte duur. Vier minuten later was het gelijk: keeper Femke Liefting kreeg een klutsdoelpunt om de oren, die Renate Jansen op haar naam kreeg. Ondanks dat AZ slechts negende staat in de competitie, wist het de koploper goed partij te bieden. Een minuut na de gelijkmaker had Spaan de 2-1 kunnen maken, maar haar poging belandde net naast de paal. 

Tien procent extra

Niet AZ, maar Twente kwam op voorsprong AZ. Ella Poddemors stak halverwege de eerste helft het middenveld over, kwam van rechts naar binnen en schoot de bal hard achter Liefting. AZ ging met de steun van het publiek op zoek naar de gelijkmaker. De duizenden kinderen, vrienden en familieleden scandeerden luid en duidelijk "AZ" door het stadion en gaven de ploeg daarmee tien procent extra.

Tekst gaat verder onder de foto.

AZ Vrouwen spelen in het stadion tegen FC Twente - Foto: Orange Pictures

De aanmoedigingen werden in de 85e minuut beloond toen Isa Dekker de bal voor haar voeten kreeg en zonder aarzeling de bal laag in de hoek schoot: 2-2. De supporters vierden het feest nadrukkelijk met de thuisploeg mee. De kinderen sprongen op de stoelen en vierden daarna tijdens de handtekening ronde nog lang feest. 

"Het is een droom die uitkomt"

AZ-speelster Floor Spaan

Doelpuntenmaakster Floor Spaan maakte tegen FC Twente haar negende goal van het seizoen: "Toen ik de bal in het doel zag belanden, was ik dolgelukkig. Het is een droom die uitkomt. Als klein meisje droom je ervan om in een Nederlands stadion te mogen spelen, maar als je ook nog eens weet te scoren, is dat de kers op de taart. Het is een vreemd gevoel en gezicht om te zien hoeveel mensen je naam roepen en dat er zoveel mensen voor ons komen. Hopelijk kunnen wij hier vaker spelen."

Tekst gaat verder onder de video.

AZ-keepster Femke Liefting - NH Sport/Christian Marck

Isa Dekker werd met haar gelijkmaker in de slotfase de matchwinner en zorgde 25 minuten lang voor vreugde bij de supporters. “Niet normaal leuk! En dan ook nog eens in het stadion. Dat maakt het alleen, maar extra speciaal."

"Ik heb nog nooit gehoord dat er zoveel meiden Isa heten en linksvoor staan"

AZ-speelster Isa Dekker

"Het was prachtig om hier te spelen. We hebben er weken naar uitgekeken en het gelijkspel maakt het nog mooier. Ik heb nog nooit zoveel handtekeningen moeten uitdelen en ik heb ook nog nooit gehoord dat er zoveel meiden Isa heten en linksvoor staan. Dat betekent veel voor mij en hopelijk kan ik een voorbeeld zijn voor veel jonge meiden," vertelt Dekker met een grote glimlach. 

Ajax profiteert

Doordat Ajax vandaag met 3-2 won van PEC Zwolle is het gat met koploper Twente geslonken tot vier punten. AZ blijft negende en staat net boven Telstar dat gisteravond werd afgedroogd door Fortuna Sittard (0-8).

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52