Ga naar Content

Twee verdachten giga-witwasoperatie vanuit Venneps bedrijfspand voorlopig op vrije voeten

Twee van de vier Chinese verdachten van een gigantische witwasoperatie vanuit een bedrijfspand in Nieuw-Vennep mogen de inhoudelijke behandeling van hun zaak in vrijheid afwachten. De andere twee blijven vastzitten omdat het risico dat ze op de vlucht slaan te groot is. 

Foto: Laurens Niezen / NH Media

Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank gisteren tijdens de vierde voorbereidende zitting in de zaak. 

Behalve van het witwassen van zo'n 40 miljoen euro worden de vier verdacht van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, drugsbezit en plannen voor drugssmokkel. Ze werden aangehouden nadat in april vorig jaar in het bedrijfspand van pakketdienst NL Express aan de Vennepse Pesetaweg honderden kilo's ingrediënten voor harddrugs waren gevonden. 

Lees ook

Een van de verdachten is de eigenaar van NL Express, die ook MyEUShop, een online supermarkt voor Chinese producten bestiert. Omdat J. in voorarrest zit gaat het slecht met die zaken, zo vertelde hij de rechtbank tijdens de vorige zitting in januari al. "Ik ben bezig met de voorbereidingen voor het faillissement", zei hij toen over zijn plannen met MyEUShop, maar dat is lastig omdat ik vastzit."  

Zijn gevangenschap trekt een zware wissel op zijn gezin, zo vertelde hij de voorzitter van de rechtbank toen die hem vroeg hoe het nu met hem gaat. Dat geldt ook voor de andere verdachten, die de rechtbank één voor één vertellen hoe lastig hun echtgenotes en kinderen het hebben omdat zij inmiddels al bijna een jaar vastzitten. 

 

"Er is wel recidivegevaar, maar geen vluchtgevaar"

Voorzitter rechtbank

Drie van de vier verdachten en hun gezinnen wonen in Nederland. Y. woont in Hongarije, waarmee hij een belangrijke spil zou zijn geweest in de vermeelde criminele organisatie. Volgens de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) zijn er geregeld grote sommen geld vanaf de Pesetaweg in Nieuw-Vennep naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest gereden

Y. is er niet bij ditmaal. Volgens zijn advocaat omdat hij dat vanwege de stroeve voortgang van de zaak en het onduidelijke tijdspad richting de inhoudelijke behandeling. 

Kantelpunt

Hun advocaten vinden dat het 'kantelpunt' eigenlijk rond de vorige zitting al was bereikt en het voorarrest toen al had moeten opgeheven. Ze vragen de rechtbank tijdens deze zitting opnieuw hun cliënten de inhoudelijke behandeling van hun zaak - die waarschijnlijk pas in november op de agenda komt - in vrijheid te laten afwachten.

Advocaat Jonge Vos trekt aan het langste eind. Zijn twee cliënten, L. en T. kunnen vanaf overmorgen in ieder geval tijdelijk hun gezinnen weer vergezellen. "Er is wel recidivegevaar, maar geen vluchtgevaar", beargumenteert de voorzitter van de rechtbank die keuze."Maar de rechtbank heeft er voldoende vertrouwen in dat het recidivegevaar kan worden ondervangen met voorwaarden.

Voorwaarden

Zo moeten ze hun paspoort inleveren, mogen ze Nederland niet verlaten, geen contact hebben met medeverdachten, en moeten ze reageren op alle oproepen van justitie reageren en op alle zittingen verschijnen. Bedrijfseigenaren J. en Y. uit Boedapest hebben minder geluk. Zij blijven vastzitten. "De rechtbank heeft er onvoldoende vertrouwen in dat vluchtgevaar kan worden ondervangen door het stellen van voorwaarden." 

De volgende voorbereidende zitting is op 19 juni.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]