Ga naar Content

Chinese verdachten witwasoperatie in bedrijfspand Nieuw-Vennep maanden langer vast

Ondanks hun smeekbedes blijven de vier Chinese verdachten van een grote witwasoperatie vanuit een Venneps bedrijfspand langer vastzitten. Dat bleek gisteren tijdens de derde voorbereidende zitting in de Amsterdamse rechtbank. 

Foto: Laurens Niezen / NH Media

De vier worden ervan verdacht tussen 2015 en 2023 tientallen miljoenen euro's te hebben witgewassen, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) met drugshandel werden verdiend. In het pand van pakketbezorgdienst NL Express aan de Pesetaweg werden in april vorig jaar namelijk tientallen kilo's MDMA en honderden kilo's natriumzout en BMK-glycidezuur gevonden. Die laatste twee zijn belangrijke grondstoffen voor xtc en speed.

Lees ook

NL Express wordt geleid door de 42-jarige J., die net als drie andere verdachten in de zaak Highlands gisteren voor de rechter verscheen. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, drugsbezit en plannen voor drugssmokkel. Ook NL Express wordt berecht, net als J.'s andere bedrijf MyEUShop: een online supermarkt voor Chinese producten.

"Als ik niet meer leef, is dat geen goed nieuws voor deze zaak"

Verdachte Y.

Die online supermarkt 'staat inmiddels vijf maanden stil', vertelde J. gisteren aan de rechtbank. Zijn woorden werden vertaald door een tolk, die vanwege de onverwachte afmelding van een andere tolk alle vier de verdachten vertaalde en dus overuren draaide. "En NL Express bestaat misschien nog een maand. Ik ben bezig met de voorbereidingen voor het faillissement, maar dat is lastig omdat ik vastzit."  

ADO Den Haag

In 2017 verhuurde voetbalclub ADO Den Haag een skybox aan NL Express. De club was destijds in handen van een Chinese eigenaar, Wang Hui. "We steunen natuurlijk onze eigen mensen. Het zou mooi zijn als hier in de toekomst ook een Chinees komt voetballen", zei toenmalig NL Express-directeur Alex Kan destijds tegen het nieuwsplatform van de Haagse club. 

Waar J. het vooral op de gevolgen voor zijn bedrijven gooit, gebruiken de verdachten T., L. en Y. vooral hun gezinnen om de rechter ervan te overtuigen hen vrij te laten. Y. (40) claimt zelf ziek te zijn, al wordt niet helemaal duidelijk of hij nu een levertumor of ontstoken hartspier heeft. "Maar als ik niet meer leef, is dat geen goed nieuws voor deze zaak." 

"Mijn kinderen zeggen dat papa een slechterik is"

Verdachte T.

Y. is de enige van de vier zonder verblijfplaats in Nederland. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daarmee zou Y. een belangrijke spil in de witwasoperatie zijn geweest: volgens de FIOD werden er namelijk geregeld grote sommen contant geld over de weg van Nieuw-Vennep naar Boedapest gebracht. 

"Mijn kinderen zeggen dat hun papa een slechterik is", vertelt de 54-jarige T., de oudste van het stel. De jongste, de 38-jarige L., stelt dat hij zijn kind sinds zijn aanhouding in april vorig jaar maar één keer heeft gezien. Net als medeverdachten T. en Y. spreekt hij alleen Chinees, wat praktische drempels opwerpt in de gevangenis. "Door de taalbarrière is het niet gelukt om ze vaker te zien."  

Ze beloven de rechtbank op voorhand dat - als die instemt met vrijlating - ze zich aan alle voorwaarden zullen houden. "Desnoods meldt hij zich iedere dag bij de Hongaarse politie", probeert Y.'s advocaat Coomans de rechtbank te overtuigen. 

Vluchtgevaar

"Het is geen goed nieuws voor u", spreekt de rechtbank na een schorsing van een kwartier de verdachten toe. "U blijft allen vastzitten, op zijn minst tot de volgende zitting." Volgens de rechtbank is er - in tegenstelling tot wat de advocaten beweren - in het geval van Y. wel degelijk sprake van vluchtgevaar. "U wilde eerder al met uw gezin naar China."

En hoewel ze nog niet schuldig zijn bevonden, denkt de rechtbank dat zij - mede vanwege het gebrek aan regulier werk - hun boterham niet op een legale manier zullen verdienen.

De volgende zitting is op 22 maart. De inhoudelijke zitting staat nu nog gepland voor september, maar omdat de advocaten een waslijst aan getuigen uit binnen- en buitenland willen laten horen, is die planning waarschijnlijk te optimistisch. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]