Ga naar Content

Buurman afgebrande schuur Zwaanshoek vreesde voor zijn 35 paarden: "Het was echt schrikken"

De eigenaar van een paardenstal aan de Spieringweg in Zwaanshoek heeft vanmorgen angstige momenten doorgemaakt. Op het terrein naast zijn erf brandde een schuur af. De vonken die daar vanaf kwamen, waaiden richting zijn stal met 35 paarden. "De vonken sloegen over het dak van de stal"

Paardenstal ter illustratie - Foto: Pixabay

De brandweer werd vanmorgen vroeg opgeroepen voor een brand in de paardenstal (zie kaart hieronder, nummer 1218). Het bleek echter te gaan om de schuur van de buurman, waar bij aankomst van de brandweer de vlammen al naar buiten sloegen (nummer 1208).

Hoewel het niet om zijn stal ging, hield de paardentrainer zijn hart vast: Bij de brand kwamen veel vonken vrij die door de windrichting naar de paardenstal, zo'n twintig meter verderop, werden geblazen. De paardentrainer begeleidde de paarden naar buiten, naar een veilige plek. 

Lees verder onder de kaart

Zodra zijn paarden veilig waren nam de trainer het heft in eigen handen tot de brandweer arriveerde. "Met een andere buurman stonden we paraat met waterslangen, maar de brandweer was er snel bij. 

De kans dat de brand naar de stal zou overslaan was klein, vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer uit voorzorg omringende panden natgehouden. "Het was een heftige brand", zegt de paarden trainer, "echt wel even schrikken."

Buurman

Eerder vandaag vertelde de politie aan NH dat ze vermoeden dat de brand is aangestoken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio voegde daar aan toe dat het waarschijnlijk door een bewoner zelf is aangestoken. Die was erg in de war en bekogelde de brandweer met een baksteen. 

Het is voor zover bekend de eerste keer dat er zoiets op het terrein gebeurt. De man is gewond naar het ziekenhuis gebracht en aangehouden. Volgens zijn buurman gedraagt de man zich vaker opmerkelijk. 

Lees ook