Ga naar Content

Vaccinatieplicht bij kinderopvang? Bij Berend Botje doen ze het al jaren

Meer gevallen van kinkhoest en een mazelenuitbraak in Eindhoven: de groepsimmuniteit is in gevaar door een te lage vaccinatiegraad. Het doet de discussie opwaaien of de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma verplicht moet worden gesteld bij de kinderopvang. Bij Berend Botje, één van de grootste kinderopvangorganisaties van Noord-Holland, geldt al sinds 2019 zo'n verplichting. En ze zouden niet anders meer willen.

Foto: Adobe Stock

Al vijf jaar zijn er bij Berend Botje geen ongevaccineerde kinderen welkom op opvanglocaties waar ook kinderen die jonger dan veertien maanden zijn worden opgevangen. "De reden om dit te gaan doen is omdat de mazelen vooral een zeer besmettelijke ziekte is voor de kleine kindjes die nog niet ingeënt kunnen zijn met het BMR-vaccin (bof, mazelen en rode hond, red.). Dat kan pas bij veertien maanden. We willen hen beschermen, dat denken we onder andere te kunnen doen met deze verplichting", legt woordvoerder Joost Baljé uit.

De invoering van de vaccinatieplicht leidde destijds tot weinig weerstand, blikt hij terug. "Er waren ongeveer tien ouders die vragen hebben gesteld erover. Met hen zijn we rond de tafel gegaan en in gesprek gegaan. Uiteindelijk hebben een paar van die tien ouders gekozen voor een andere opvangorganisatie voor hun kind."

Dat is een heel klein deel van het totaal aantal kinderen dat op de opvang zit, benadrukt hij: "We hebben ongeveer 3500 kinderen in de opvang. Dus die tien is heel weinig."

Met 'de vaccinatiegraad' wordt het percentage baby's en kinderen bedoeld dat de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma heeft gekregen. Dit zijn vaccinaties die beschermen tegen in totaal dertien ziektes, waaronder de mazelen, kinkhoest, rode hond en polio. De landelijke vaccinatiegraad is gezakt naar 88,8 procent. Het RIVM hanteert voor Nederland een veilige vaccinatiegraad van 95 procent. Dit is hoger dan het percentage dat de WGO aanhoudt (90%), dit komt mede doordat de mazelen zeer besmettelijk is.

Geen verrassingen

Ook de jaren na de invoering van de verplichting zijn er vrijwel geen problemen geweest, gaat Baljé verder. Ouders worden al bij de inschrijving van hun kind op de website op de hoogte gesteld van de vaccinatieverplichting en ook tijdens de rondleiding wordt het nog eens benadrukt. "Op die manier komen ouders niet voor verrassingen te staan. De ouders die het niet eens zijn met die verplichting, die komen niet naar ons, die zoeken een andere kinderopvang."

Berend Botje wil zich niet teveel mengen in de discussie die gaande is naar aanleiding van de dalende vaccinatiecijfers. "We willen niet bepalen wat andermans beleid moet zijn en ons niet teveel bemoeien met de politiek. Het is vooral belangrijk dat er goede voorlichting is over vaccinaties."

Lees ook