Ga naar Content

Nieuwe bouwplannen Manpadslaangebied Heemstede: omwonenden voor blok gezet

Maar liefst 149 woningen moeten in het Manpadslaangebied verrijzen, als het aan burgemeester en wethouders van Heemstede ligt. Omwonenden en andere betrokkenen schrikken zich rot van die plannen, waarin een wooncomplex van zes verdiepingen hoog staat getekend. 

Wim Gohres en Maria Wiebosch op de Manpadslaan - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De plannen werden eind februari gepresenteerd en afgelopen maandag besproken in de raadscommissie Ruimte. Meerdere Heemstedenaren spraken bij beide bijeenkomsten hun zorgen uit: ze vinden 149 nieuwbouwwoningen veel te veel.

Maria Wiebosch is voorzitter van de stichting Manpadslaangebied. Wim Gohres is voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek. Tijdens een wandeling over de Manpadslaan leggen ze uit waar de schoen volgens hen wringt.

De Manpadslaan ligt tussen de Herenweg en het bruggetje over de Leidsevaart, direct naast Huis te Manpad. Maria Wiebosch vertelt dat er al een jaar of twintig over invulling van het gebied van twaalf hectare wordt gesproken. Nu bestaat het nog uit wat rommelige kassen en akkers.

Bollenvelden

"In het begin wilde de gemeenteraad er nog een natuurgebied van maken", zegt Wiebosch. "Ondertussen kocht een projectontwikkelaar stukken grond op van bollenboeren. Het plan om een natuurgebied te ontwikkelen, werd in de loop van de tijd een plan om er woningen te bouwen."

Wim Gohres vult aan: "Eerst wilden ze er een klein aantal dure villa's neerzetten. Het probleem is nu dat de gemeente eist dat er dertig procent sociale woningen worden gebouwd. Daardoor moeten er veel meer huizen komen te staan, anders is het voor projectontwikkelaar Parck Manpad niet rendabel."

Tekst loopt door onder de foto

Manpadslaan Heemstede - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De eis om een derde sociale huur te bouwen in het project heeft alles van doen met de Woonvisie die Heemstede heeft opgesteld. Wiebosch: "We praten al jaren met de wethouders over dit gebied. Ineens is die woonvisie er en gingen we van 47 naar 149 woningen. Terwijl in die visie ook staat dat ze van die verplichte sociale woningbouw kunnen afwijken."

De gemeente stelde die woonvisie op omdat Heemstede de plicht heeft woningen te bouwen. Gohres: "Het is van bovenaf opgelegd. De gemeente moet tot 2037 ieder jaar 124 nieuwe woningen opleveren. Het was beter geweest als ze meer sociale woningen hadden gebouwd in het Havenkwartier."

Bollenschuur

Halverwege de laan passeren we een vervallen bouwwerk, dat met hekken is afgezet. "Die oude bollenschuur hebben ze al jaren laten versloffen", zegt Maria Wiebosch hoofdschuddend. Gohres legt uit dat de bollenschuur een gemeentelijk monument is. "Maar het is maar de vraag of je ooit iets met dat pand kan. De plek waar de bollen werden gedroogd, is onderdeel van de constructie. Je kunt er niet zomaar een woning van maken."

Tekst loopt door onder de foto

De vervallen bollenschuur aan de Manpadslaan in Heemstede - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De woningnood is groot en alle gemeenten moeten ervoor zorgen dat er voldoende woningen bijkomen. Maar het Manpadslaangebied is daar niet de juiste plek voor, vinden beide voorzitters. 

Maria Wiebosch: "Dit moet een groen recreatiegebied worden. Anders is er geen natuurlijke verbinding meer tussen Buitenplaats Leyduin aan de overkant van de Leidsevaart en wandelbos Groenendaal aan de andere kant van de Herenweg. Dit is het laatste groene stuk. Ze moeten met een ander bestemmingsplan komen, waarin alleen maar groen is opgenomen."

Dat zou de projectontwikkelaar miljoenen kosten en de gemeente moet dan een schadevergoeding betalen. Dat kan zomaar om een bedrag rond de vijf miljoen euro gaan. "Heemstede heeft nog geld zat na de verkoop van de Eneco-aandelen", vindt Wiebosch.

Raad aan zet

De gemeenteraad moet binnenkort een besluit nemen over de plannen die projectontwikkelaar Parck Manpad heeft voorgesteld. De gemeenteraad doet dan alleen een uitspraak over het aantal van 149 te bouwen woningen in het Manpadslaangebied. 

Hoe die woningen worden gebouwd, wordt pas later bekeken. Er liggen nu drie varianten, maar daar kunnen nog meer schetsen bijkomen. Inwoners mogen daar nog wel over meepraten, is de bedoeling. De voorzitters van de twee stichtingen hebben er een hard hoofd in. 

Wim Gohres: "Inspreken bij de gemeenteraad lijkt niet zoveel zin te hebben." En zo denkt Maria Wiebosch er ook over: "Ze denken op het Raadhuis niet goed na over dit soort plannen. Als ze de kans krijgen, bouwen ze alles vol."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]