Ga naar Content

Gemeente weigert vergunning tijdelijke camping voor surfers voor Ronde om Texel

"Op deze manier heb ik er weinig zin meer in." Voorzitter Jan Schouwstra van de grootste catamaranronde ter wereld is zwaar teleurgesteld. De organisatie wil voor de komende editie op 8 juni het wereldkampioenschap foilen en kitesurfen op Texel organiseren. Daarvoor vroeg hij een vergunning aan voor een tijdelijke camping voor deelnemers. Maar daar wil de gemeente niet aan meewerken.

Een luchtfoto van de Ronde om Texel vorig jaar. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Het is algemeen bekend dat het aantal deelnemers van de bekende Ronde om Texel jaarlijks terugloopt. Waar voorheen nog meer dan duizend deelnemers aan de start verschenen, mag de organisatie de handen dichtknijpen als er nu nog 200 inschrijvingen zijn. "Dat begrijp ik ook wel", zegt Schouwstra. "Catamaranzeilen is een dure sport. We proberen door het organiseren van de wedstrijden voor de meer betaalbare klasse nog deelnemers te trekken."

Minder deelnemers betekent voor de organisatie ook hogere financiële lasten. "Op een bepaald moment is het ook niet meer op te brengen", zegt Schouwstra. "De kosten rijzen de pan uit. Een paar jaar geleden moesten we een ontheffing voor stikstof aanvragen. Daar moesten we toen 40.000 euro voor betalen." En een kleiner deelnemersveld betekent ook minder sponsors. "Jaren geleden werd de race nog op Studio Sport uitgezonden. Maar die tijd ligt ver achter ons."

Tekst gaat verder na de foto

In 2023 werd er voor het eerst op kleine schaal een wedstrijd voor wingfoilers gehouden. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

In 2023 heeft de windfoil haar debuut gemaakt tijdens de 44ste Ronde om Texel. De populariteit van het windfoilen is groots en mede daardoor heeft de organisatie van de Ronde om Texel in 2024 de WK titel Marathon naar het eiland weten te halen met steun van de International Wing Sports Association(IWSA) en World Sailing.

Inmiddels hebben zich op de eerste dag al 35 surfers ingeschreven voor het sportevenement. "In het olympische jaar verwachten we dat er veel toppers naar Texel komen", zegt Schouwstra. "En bij de catamarans hebben we ook al enorm veel inschrijvingen binnen gekregen op de eerste dag. Dus dat ziet er goed uit."

Surfers zijn deelnemers met een klein budget en volgens de voorzitter geen sporters die zich kunnen veroorloven om een prijzige bungalow op het eiland te huren. "Vandaar dat we hebben gevraagd om tijdelijk een kampeerterrein in te richten aan het Gerritslanderdijkje. Het mag ook een oud knollenveld zijn. Verder hebben ze niets nodig aan voorzieningen. Het gaat om een paar dagen in juni. Ik heb alle campings al afgebeld, maar nergens is er nog plek voor ze."

Tekst gaat verder na de foto

Voorzitter van de Ronde om Texel Jan Schouwstra. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De organisatie heeft een ontheffing aangevraagd voor een paar honderd deelnemers. "De meesten hebben een fiets met daarachter een surfplank op een karretje. Zoveel overlast en drukte zal het niet geven", zegt Schouwstra.

De beoogde kampeerplek ligt op een paar kilometer afstand van de startlocatie bij Paal 17. "De gemeente wil graag een sporteiland zijn en heeft dat ook aangegeven in verschillende rapporten. Maar als er iets georganiseerd wordt, dan is het nul op het rekest." 

"Als hier een terrein wordt ingericht voor tenten en campers komen deze vol in het zicht te staan vanuit de Pontweg"

Gemeente Texel

Bovendien zijn er volgens de voorzitter vergelijkbare sportevenementen op Texel waar wel een ontheffing voor het kamperen wordt gegeven, zoals voor de deelnemers van de autocross en het Tesseltoernooi voor tennissers.

Een windfoiler bij de haven van Oudeschild. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Maar de reactie op de aanvraag is duidelijk: "Een camping is hier niet mogelijk", zo meldt het college van burgemeester en wethouders. De locatie waar het kampeerterrein voor de tenten en campers is gepland ligt volgens de gemeente op agrarische grond. "Deze gronden liggen in volledig open gebied. Als hier een terrein wordt ingericht voor tenten en campers komen deze vol in het zicht te staan vanuit de Pontweg."

Ook het deel voor het parkeren ligt volledig in het zicht. Een terrein met 300 plekken is volgens het college grootschalig en heeft veel ruimtelijke impact op de omgeving. Ook leidt dit tot veel verkeersbewegingen. "Dit past niet in het actuele beleid over recreatieve slaapplaatsen. In de beleidsregels voor evenementen is een mogelijkheid opgenomen voor overnachten bij evenementen." Hieraan zijn voorwaarden verbonden en dit initiatief voldoet daar niet aan.

Voorzitter Jan Schouwstra heeft op 2 april nog een gesprek met burgemeester Mark Pol.

Lees ook