Ga naar Content

Ronde om Texel verwacht 300 catamarans, mooi weer en een mooie wind

Ook de Ronde om Texel is terug van weggeweest. Na de coronapauze staan alle seinen nu op groen. Het eiland maakt zich op voor twee dagen zeilen, surfen en feestvieren. Uit binnen- en buitenland komen de sporters naar het strand bij Paal 17 om de strijd met elkaar aan te gaan.

Ronde om Texel verwacht 300 catamarans, mooi weer en een mooie wind - NH Nieuws

"Ik werd zelf voorzitter vlak voor corona uitbrak", vertelt Jan Schouwstra, "Na drie jaar dan ook echt weer een ronde. Dus ik moet nog even in mijn rol groeien. Maar ik ben al twintig jaar als vrijwilliger bij 't Rondje betrokken. Het wordt niet alleen een mooie race maar een geweldig evenement."

Op het strand bij Paal 17 is het een drukte van belang. Deze dagen komen er zeker zo'n 250 catamaranzeilers met al hun materiaal naar de kustlijn maar voorziter Schouwstra denkt dat het er wel driehonderd worden uiteindelijk.

Gekleurde zeiltjes

Gisteren werd er vooral proef gevaren, vandaag gaat het er al serieuzer aan toe. "We hebben een prachtige tocht. We varen met zo'n honderd catamarans naar Paal 33 waar we een hapje gaan eten. Dat is een prachtig gezicht zo met al die gekleurde zeiltjes rond de Vuurtoren bij de Cocksdorp".

Foto: NH Nieuws

Maar het zijn niet alleen de zeilers die de dienst uitmaken. Ook foil surfers en kitesurfers gaan aan de bak en op het strand zelf wordt tijdens het Wave-festival elke avond feest gevierd. "Het Rondje is meer dan alleen zeilen", legt Schouwstra uit. "Het karakter is 'verbroederen en samen zijn'. Het is hier net één grote vriendenclub. Iedereen wil elkaar helpen."

Toch blijft zaterdag de dag der dagen met de Ronde om Texel. "Zaterdag gaan we met, ik verwacht, driehonderd catamarans een startlijn leggen van zo'n anderhalve kilometer. En dan gaan ze weg. Ze geven mooi weer op en een prachtige wind. Het wordt echt geweldig."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]