Ga naar Content

Texel pakt wildkampeerders aan: "Leidt tot verstoring natuur in de nacht"

Texel pakt het wildkamperen met campers op het eiland strenger aan. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat mensen met campers op Texel overnachten op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Wildkamperen is, net als in de rest van Nederland, op Texel verboden. Ze overnachten vaak op verlaten parkeerterreinen of in de natuur. "Dat leidt tot verstoring van de natuur. Vooral in de nacht is dat niet gewenst", zegt Kees Hin van Staatsbosbeheer.

Niet alleen in de natuur, maar ook op parkeerplaatsen in de dorpen geven de campers overlast. Hier worden vier parkeerplaatsen ingenomen - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Campers zijn welkom op Texel, maar overnachten in een camper is alleen toegestaan op één van de vele camperplaatsen die het eiland biedt. Met nieuwe flyers worden toeristen geïnformeerd over het verbod op wildkamperen en de camperplaatsen op Texel. Wildkampeerders riskeren een boete. Het verbod op wildkamperen is ingevoerd voor het behoud van de natuur. Deze actie wordt daarom samen gedaan met VVV, Nationaal Park Duinen van Texel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Tekst gaat door onder de flyer. 

Flyers geven binnen- en buitenlandse toeristen voorlichting over camperplekken - Foto: Gemeente Texel

Kees Hin van Staatsbosbeheer trekt er zelf regelmatig op uit met zijn camper. "In de meeste gemeenten zijn er specifieke camperplekken die niet gebonden zijn een een camping", zegt hij.   "Daar zijn dan weinig voorzieningen, soms alleen een kraan voor water. Het zijn plekken waar je voor een gering bedrag kunt staan. Dan verblijf je daar één of twee nachten en dan ga je door."

Charme

Vooral oudere toeristen die op vakantie gaan, doen dat steeds vaker met een camper vanwege de vrijheid en ongebonden zijn op één plek als charme van vakantie vieren met een camper. Maar dit soort camperplaatsen zijn er volgens Hin niet op Texel: "Texel is meestal de eindplek. Ze blijven voor een langere periode, soms twee tot drie weken." Sommige kampeerbedrijven en boerencampings hebben specifiek ingerichte camperplaatsen. "Maar daar zijn sommige camperaars niet naar op zoek."

"Er liggen veel tissues, maar dat kunnen ook wandelaars zijn die daar hun behoefte doen"

Kees Hin van Staatsbosbeheer

Het gevolg is dat ze meestal op plaatsen verblijven waar Staatsbosbeheer ze liever niet ziet. "Ze kamperen dan midden in de natuur", vertelt Hin. "En dat leidt tot verstoring. Vooral in de nachtelijke uren als de stilte zo belangrijk is. En dat is niet gewenst." Met name het bos is volgens Hin een aantrekkelijke plek om te overnachten. Het lijkt dat wildkampeerders daar dan ook hun behoefte doen. "De meeste campers hebben een wc aan boord. Als je een paar meter van het wandelpad loopt, dan liggen daar veel tissues. Dat is echt schrikbarend. Maar dat kunnen ook gewoon wandelaars zijn die daar hun behoefte doen."

Boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten geeft aan dat het vanzelfsprekend is zijn organisatie met de actie meedoet. De parkeerplaats bij het Schichtmonument bij De Cocksdorp, dat herinnert aan de verhoging van de dijken op deltahoogte, is volgens Van Abbevé een leuke plek om te wildkamperen. De campers staan dan bij de dijk en hebben een wijds uitzicht over het wad. "Ergens begrijp ik het ook wel, maar het is niet de bedoeling." 

Vertrekken

De kampeerders die illegaal in het bos verblijven, worden meestal door de boswachter aangesproken. Kees Hin: "Veel mensen gaan dan ook echt vertrekken. Maar als iemand dan toch volhard om te blijven staan, dan moeten we verbaliseren. Dat kan alleen als er een BOA (Bevoegd Opsporings Ambtenaar) aanwezig is."

Tekst gaat door onder de foto. 

Bij het Schicht monument op de Waddendijk wordt nog weleens illegaal gekampeerd in een camper - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Ook het aantal extra campers versterkt het gevoel van drukte"

VVV-directeur Frank Spooren

Volgens VVV-directeur Frank Spooren is het aantal campers in de laatste tien jaar verdubbeld. "En dat zien we natuurlijk ook terug op Texel", zegt hij. "Maar het aantal camperplaatsen op Texel groeit naar verhouding daar niet in mee." De VVV wil toeristen met een camper erop wijzen dat als ze naar het eiland op vakantie gaan, alvast een plaats reserveren. "Dan voorkom je ook teleurstellingen. Hiermee hopen we het wildkamperen beter te kunnen beteugelen."

Druktegevoel

En het gaat volgens Spooren niet alleen om het wildkamperen, maar ook om het druktegevoel op het eiland. "In de jaren zestig speelde dit natuurlijk al", zegt hij. "Wat is dan de oorzaak van het gevoel van drukte? Dan zie je dat vooral de mobiliteit daarin een rol speelt. Ook het aantal extra campers versterkt het gevoel van drukte. En daar zullen we met z'n allen wel iets mee moeten doen."

Bij veel kampeerterreinen zijn al plaatsen voor campers ingericht, zoals hier bij vakantiepark De Krim - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Lees ook