Ga naar Content

Speakers Volendam en AZ bundelen de krachten tijdens burenderby: "Goede band"

Bij de burenstrijd FC Volendam - AZ van dit weekend roepen Jack Mühren en Mark Admiraal samen de spelers om. Beide stadionspeakers kennen elkaar al jaren en gezien de goede relatie tussen de twee clubs leek dat het duo een goed idee. "Dit zijn mooie wedstrijden", kijkt Mühren enthousiast vooruit naar de derby.

Stadionspeakers van AZ en FC Volendam - Foto: NH Media

"De band tussen FC Volendam en AZ is altijd goed geweest", vertelt Mühren. De 63-jarige speaker van FC Volendam heeft veel waardering voor AZ. "Dat was vroeger al zo toen Kees Pier Tol in 1978 de stap maakte van ons naar Alkmaar."

Mooie woorden die Mark Admiraal beaamt. De stem van AZ heeft persoonlijk veel raakvlakken met FC Volendam. "Vroeger ging ik met mijn vader vaak naar Volendam en in die tijd was Pé Mühren (oom van Jack, red.) de speaker. Dat waren de succesvolle jaren tachtig toen Volendam in de eredivisie speelde. Met spelers als Johan Steur, Dick de Boer en Kees Guyt."

"Van haat en nijd is absoluut geen sprake"

AZ-speaker Mark Admiraal

"Ik heb altijd het idee dat er vanuit Volendam veel respect is voor AZ en dan met name voor de jeugdopleiding", vervolgt Admiraal. "Onlangs hebben we Lequincio Zeefuik overgenomen van ze en het Volendamse talent Dave Kwakman loopt ook bij ons rond. Van rivaliteit is absoluut geen sprake. Dat heb je meer bij een club als Ajax, waar veel meer lading achter zit."

Samen

Normaal gesproken roept de speaker van de thuisclub alle namen om en deelt de overige informatie met de supporters. Dit keer doen Mühren en Admiraal het samen. "Ik ben een paar keer bij AZ uitgenodigd om een wedstrijd bij te wonen en daar ben ik altijd goed behandeld", geeft Mühren aan. "Daarom leek het mij leuk om dit te doen en onze directeur Frans ten Berge vond dat gelijk een goed idee."

Tekst loopt door onder de video.

Jack Mühren de stem van FC Volendam - NH Nieuws

Beide clubs leven dus op goede voet met elkaar, maar het verschil op de ranglijst is enorm. AZ strijdt om Europees voetbal en staat vierde. FC Volendam kent een heel treurig seizoen so far. Directe degradatie ligt op de loer met de laatste plek in de eredivisie, terwijl het buiten de lijnen één grote chaos is.

Gebrek aan kwaliteit

"Kwalitatief is het dit jaar gewoon een stuk minder", analyseert een sombere Mühren de huidige situatie. "Vorig seizoen liepen er nog spelers rond als Carel Eiting, Filip Stankovic, Gaetano Oristanio, Henk Veerman en Daryl van Mieghem. Dan wordt het gewoon erg lastig, maar ik hou natuurlijk hoop." 

Waar Mühren donkere wolken boven zijn club ziet hangen, daar is Admiraal een stuk positiever. Ook de Alkmaarders draaien allesbehalve een geweldig seizoen, maar de laatste weken onder de nieuwe trainer Maarten Martens gaat het wat beter. "We zitten weer wat in de lift. Het is nog niet heel stabiel, maar zeker in de thuiswedstrijden doen we het zeer aardig."

"Jordy Clasie hoort eigenlijk in het Nederlands Elftal"

FC Volendam-speaker Jack Mühren

"Voor zondag ben ik allerminst zeker van een overwinning", is Admiraal wat sceptisch over het treffen met de club uit het vissersdorp. "Ik verwacht een nipte overwinning." Mühren hoopt op een stuntje, maar kan ook genieten van de Alkmaarse club. "Voor spelers als Jordy Clasie, Vangelis Pavlidis en Ruben van Bommel kom je naar het stadion. Vooral van Clasie ben ik onder de indruk, hij steekt er met kop en schouders bovenuit. Hij hoort eigenlijk in het Nederlands elftal."

Tekst loopt verder onder de foto.

AZ-aanvoerder Jordy Clasie geeft aanwijzingen - Foto: Orange Pictures

Admiraal verwacht dat AZ vierde eindigt dit seizoen. "PSV en Feyenoord zijn gewoon beter en nummer drie FC Twente is weer wat stabieler dan wij en wij zijn weer wat stabieler dan Ajax. Verder hoop ik dat FC Volendam erin blijft. Uiteraard wordt dit heel lastig, maar je weet het natuurlijk nooit."

De wedstrijd FC Volendam - AZ begint zondag om 12.15 uur. Je kunt dit duel via ons liveblog volgen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52