Ga naar Content

Wat gaat er gebeuren met dichtregel van omstreden Lucebert op Alkmaars Stadskantoor?

Op het Stadskantoor in Alkmaar prijkt sinds 1993 de bekende, omstreden dichtregel 'van te veel spektakel wankel je allicht'. Of het er blijft staan is nog steeds de vraag, sinds bekend werd dat de Bergense dichter Lucebert in zijn jonge jaren sympathiseerde met de nazi’s. Anjo van de Ven, wethouder van Cultuur, kondigt aan dat het besluit over de toekomst van de tekst opnieuw wordt uitgesteld. "Spoed is niet altijd goed."

De spreuk van Lucebert op het stadskantoor in Alkmaar - Foto: NH Media

Het gemeentebestuur van Alkmaar heeft anderhalf jaar lang gesprekken gevoerd met diverse belanghebbenden om een weloverwogen besluit te kunnen nemen. De joodse gemeenschap, Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief en nazaten van Lucebert hebben allen hun standpunten naar voren gebracht.

"Daar kwam uit dat je op verschillende manieren naar dit verhaal kunt kijken", vertelt Anjo van de Ven aan mediapartner Streekstad Centraal. "We kunnen een politieke beslissing nemen, maar ook een op basis van wat de spreuk voor Alkmaarders betekent."

Om een juist besluit te kunnen maken is wederom meer tijd nodig. In de komende maanden gaat het bestuur in gesprek met stadsbewoners. Van de Ven legt uit dat er veel meespeelt: "Het kunstwerk heeft waarde voor Alkmaar; kunnen we ermee leven dat Lucebert fouten heeft gemaakt? Kijk je naar de kunstenaar of het kunstwerk?".

"Wat het besluit ook is, het zal sommigen teleurstellen en anderen blij maken"

Anjo van de Ven, wethouder van Cultuur

De Lucebert tentoonstelling die eind maart in het Stedelijk Museum Alkmaar van start gaat, speelt ook mee in het uitstel van de beslissing. "We willen weten hoe de stad hierop gaat reageren. Vlak voor die expositie besluiten kan worden gezien als een statement." De wethouder hoopt dat de expositie het gesprek in de stad aanwakkert en meehelpt aan een meer afgewogen beslissing.

Het besluit laat dus nog even op zich wachten. Op welke manier de mening van Alkmaarders vervolgens wordt gewogen, is nog onduidelijk. "Misschien zullen we enquêtes gebruiken, maar daar moeten we nog even over nadenken."

De definitieve keuze zal voor het einde van 2024 worden gemaakt. "Langer moeten we ook niet wachten. Wat het besluit ook is, het zal sommigen teleurstellen en anderen blij maken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]