Ga naar Content

Kleine vissen kunnen straks in een bos schuilen voor rovers

Landschap Noord-Holland wil in het Amstelmeer onderwaterschuilplekken gaan bouwen voor kleine vissen zoals de blankvoorn. Grote soorten zoals de brasem en de snoekbaars doen het er prima, maar voor kleinere soorten is het lastiger. Zogenaamde vissenbossen, twee rijen palen opgevuld met takken, gaan er voor zorgen dat de blankvoorn een veilig plekje kan vinden. Maar daar is nog wel geld voor nodig. 

Kleine vissen kunnen straks in een bos schuilen voor rovers - Foto: Landschap Noord-Holland

"We zijn al in het Amstelmeer begonnen met de aanleg van twee grote broedeilanden. Daar komt straks plek voor sterns en aalscholvers. Nu we toch aan de slag zijn willen we meteen de biodiversiteit onderwater vergroten. Voor ons is de blankvoorn de ambassadeurvis in dit project. Ze moeten zich straks in het vissenbos goed kunnen voortplanten en verschuilen", zegt boswachter Melchior Sissingh.

De vissenbossen geven het hele ecosysteem in het meer meteen een boost. "Er is nu geen boom te vinden, de bodem is helemaal leeg door de oude wadgeul. Straks is er ook plek voor allerlei algen, wieren, zoetwatermosselen, waterdiertjes en insectenlarven."

Tekst gaat door onder de afbeelding

Vissenbossen moeten schuilplaats bieden voor prooivissen in Amstelmeer - Foto: Landschap Noord-Holland

Voor het project is nog zo'n 40.000 euro nodig. Landschap Noord-Holland hoopt dat mensen mee willen doen. "Als het ecosysteem beter wordt dan zal je ook zien dat de broedeilanden daar straks van profiteren. Het gaat nu dus om een investering in een onderwaterproject. Maar je zult de gevolgen ook boven water zien, als de sterns en aalscholvers het goed doen."

Het vissenbos zal als het gereed is nauwelijks te zien zijn met het blote oog. Alles staat immers onder water. Maar ook daar is over nagedacht. "We gaan, als het project van start gaat, een filmpje maken. We merken dat mensen het fijn vinden om bij de natuur betrokken te worden. Dan is het ook fijn om te zien waar je geld naar toe gaat."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.