Ga naar Content

Meer dan honderd woningzoekenden vinden op Texel binnen paar maanden onderdak

Ze worden binnen tien weken de grond uitgestampt: 120 woningen, waarvan 50 sociale huur en 70 middenhuur. De kant-en-klare woningen worden in een fabriek in Uden gebouwd en over de weg naar Texel getransporteerd. De vraag naar betaalbare woningen op Texel is groter dan het aanbod. Voor deze woningen waren meer dan duizend gegadigden.

De eerste woningen aan de rand van De Mars in Den Burg. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De eerste woningen kwamen vorige week kant-en-klaar op grote transportladers op het eiland aan. Ze worden geplaatst op een perceel naast woonwijk De Tuunen. Dit nieuwbouwproject, met de naam Texelwende, is gelegen aan Marsweg-Zuid.

Het streven is dat alle 120 woningen vóór de zomer geplaatst zijn en voor het eind van het jaar bewoond worden. De woningen zijn bedoeld voor woningzoekenden met een maatschappelijke of economische binding met Texel. 

Een maquette van één van de wijken in het nieuwbouwgebied. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Wethouder Remko van de Belt stond te glunderen bij de officiële aftrap voor de plaatsing van de nieuwe woningen. "Het is een bijzonder moment", zei hij. "De komende tien weken worden de woningen geplaatst. De huizen zullen ook in fasen bewoond gaan worden."

De wethouder was heel blij. "Vooral voor die mensen die op Texel een betaalbare woning zoeken. Dit project gaat ongelooflijk veel lucht geven op de woningmarkt. Want liefst 120 huishoudens hebben aan het eind van het jaar nieuw onderdak. Ze hebben door hun nieuwe woonsituatie straks een andere kijk op het leven."

Wethouder Remko van de Belt: "Trots dat we dit het elkaar hebben kunnen bereiken." - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Van de Belt was ook trots. Met name omdat het project vanaf de eerste plannen binnen twee jaar gerealiseerd wordt. "Dat is een ongelooflijke prestatie, dat komt bijna nergens voor." Hoe Texel dat samen met Rabo Smart Builds en woningbouwvereniging Woontij voor elkaar heeft gekregen, had hij geen antwoord. "Het gaat om focus en doelgerichtheid. En natuurlijk kneiterhard werken."

Ook de gemeenteraad had weinig tijd nodig om het plan goed te keuren. "Iedereen weet dat we op het eiland een enorm tekort hebben aan betaalbare woningen. En velen weten hoe lastig het is om aan de overkant te wonen en op het eiland te werken. Die woning moet ook op de plek staan waar het werk is."

Het interieur van één van de woningen. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Jurian Roelofsen, projectmanager vastgoed bij Woontij, gaf aan dat de bouw van woningen bij Woontij een tijdje stil heeft gelegen. "Dat had ook te maken met wisselingen binnen onze organisatie", zegt hij. "Nu zijn we weer op volledige sterkte en kunnen ons volledig focussen op de nieuwbouw."

Woontij had een interessepeiling gehouden onder de woningzoekenden. In het bestand van de woningbouwvereniging zijn een paar duizend woningzoekenden. "De wachttijd is gemiddeld twee jaar." De interesse was groot voor het nieuwbouwproject Texelwende. "We hadden meer dan duizend reacties."

De helft gaf daarbij aan ook interesse te hebben in zogeheten middenhuurwoningen. Dat zijn woningen met een huurprijs van rond de 1100 euro. "Dat zorgt bij Woontij weer voor een stukje doorstroming op de woningmarkt", zegt Roelofsen. "Voor ons is het een ontlasting voor de starters op de markt. Maar we hopen ook dat er mensen nu een woning achterlaten die weer door een ander gehuurd kan worden."

De woningen worden met een hoogwerker op hun plek gezet. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De geïndustrialiseerde bouwmethode, die minstens twee keer sneller is dan traditionele bouw, maakt het mogelijk dat de volledig afgewerkte woningen binnen tien weken op locatie worden geplaatst. Per dag worden er vier tot vijf woningen op het terrein afgeleverd. Deze aanpak minimaliseert de overlast voor omwonenden.

"Ook al is het bouwproces misschien anders dan je gewend bent, de woningen hebben dezelfde hoge kwaliteit als woningen die op een bouwplaats worden gebouwd. Het grootste verschil is dat ze voor een groot deel in de fabriek worden gemaakt en dus snel op locatie gemonteerd kunnen worden", aldus Remco Boer, directeur van Rabo SmartBuilds 

Lees ook