Ga naar Content

Kleine Texelse dorpen kunnen uitbreiden: liefst 129 woningen erbij

De komende jaren wordt er in vier verschillende dorpen op Texel een fors aantal woningen gebouwd. Gemeente Texel en Stichting Woontij zijn verheugd dat er 129 woningen bij komen in Den Hoorn, Oosterend, De Cocksdorp en Oudeschild. Zij willen een snelle realisatie van in totaal 87 sociale huur- en 42 betaalbare koopwoningen.

Op de locatie van de oude Drijverschool in Den Hoorn worden 32 woningen gebouwd. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De partijen hebben een contract gesloten met Ooms Bouw & Ontwikkeling die het grote project moet gaan uitvoeren. Donderdagmiddag ondertekenden de drie partijen de contracten en zetten daarmee de eerste stap om deze samenwerking te bekrachtigen. "De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog", zegt wethouder Remko van de Belt. "Met dit project en deze samenwerking maken we een grote stap om aan de woonbehoefte van de eilanders te voldoen."

Tekst gaat door onder de foto.

Wethouder Van de Belt snijdt de taart aan terwijl Jan van Andel (rechts) en Piet-Jan Ooms de contracten ondertekenen. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De verwachting is dat de bouw halverwege volgend jaar start in Oudeschild. Op het voormalige voetbalveld aan de rand van het dorp komen 34 woningen (twintig sociale huur- en veertien betaalbare koopwoningen). 

Aansluitend worden woningen in Den Hoorn gebouwd. Daar komen 32 woningen verdeeld over twaalf betaalbare koopwoningen en twintig sociale huurwoningen. Naar verwachting worden in het eerste kwartaal van 2025 de woningen opgeleverd. In het najaar van 2024 staan er nog eens 63 betaalbare woningen op de planning in Oosterend (21 sociale huur- en vier betaalbare koopwoningen) en De Cocksdorp (26 sociale huur- en twaalf betaalbare koopwoningen). 

Raad van State

Tegen de bestemmingsplannen voor beide dorpen zijn beroepschriften ingediend waarover de Raad van State zich nog moet buiten en een uitspraak gaat doen.

Vanwege de urgente behoefte aan voldoende en betaalbare woningen op het eiland wordt er gekozen voor huizen die deels uit de fabriek komen. Dit is sneller en goedkoper, omdat je bijvoorbeeld minder afhankelijk bent van het weer tijdens de bouw. Elementen worden binnen in de fabriek gebouwd en als het ware als een bouwpakket naar Texel gebracht. De betaalbare woningen variëren in prijs van 220.000 tot 345.000 euro. 

"Sociale woningbouw is niet de enige oplossing. Dan kunnen we eindeloos door blijven bouwen"

Woontij-directeur Jan van Andel

Woontij bouwt 77 woningen en heeft 2.500 mensen die zijn ingeschreven. "Deze zijn niet allemaal actief op zoek naar een woning", zegt Van Andel. "Deze groep die echt een woning zoekt bestaat uit ongeveer 500 mensen."

"Starters kunnen niet allemaal een woning kopen. Dus er moet de nodige sociale woningbouw komen. De gemeente Texel steekt hiervoor echt de nek uit. Zij wil het maximaal maatschappelijk rendement nastreven. Dat is bewonderenswaardig, want er zijn maar weinig gemeenten die daar de eerste focus op hebben."

Van Andel hoopt ook op een doorstroming in de woningmarkt. Dus dat huurders doorstromen naar een koopwoning. "Sociale woningbouw is niet de enige oplossing. Dan kunnen we eindeloos door blijven bouwen, maar dat lukt niet. We proberen ook te stimuleren dat mensen naar een koopwoning gaan. Wij kunnen dat niet alleen, we lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden. En ook de financiële middelen zijn er niet."

Tekst gaat door onder de foto.

Op het Skillerveld aan de rand van Oudeschild worden 34 woningen gebouwd. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Omwonenden konden meedenken over de bouwplannen in participatiebijeenkomsten en hun bijdragen zijn meegenomen. Daarnaast vallen de woningen onder de huisvestingverordening. Dit betekent dat mensen die in aanmerking willen komen voor een woning maatschappelijk of economisch gebonden moeten zijn aan het eiland. Kortom, ze moeten werken op het eiland.

Het is nog niet bekend hoe de toewijzingsprocedure gaat lopen. "Daar moeten we nog goede afspraken over maken", zegt Van Andel. "We bouwen niet voor niets in de buitendorpen. Deze woningen zijn vooral voor de lokale behoeften bestemd. Ik wil wel kijken wat daar de mogelijkheden zijn. Ook voor de leefbaarheid en sociale samenhang in het dorp is het belangrijk dat de inwoners verbonden zijn met elkaar."

Op dit moment is het nog niet mogelijk om interesse voor een koopwoning kenbaar te maken. Zodra er meer duidelijkheid is over het verkoopproces zal de gemeente dat melden. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet iemand ingeschreven staan bij Woontij.

Eind oktober en begin november zijn er informatieavonden voor de inwoners en omwonenden van de vier dorpen. Medewerkers van de stichting Woontij, Ooms Bouw & Ontwikkeling en de gemeente geven dan gezamenlijk informatie over de planning en realisatie van deze woningbouwprojecten. Ook kunnen er dan vragen gesteld worden.

De informatieavonden zijn op de volgende data: 31 oktober in Oudeschild, 1 november in Den Hoorn, 7 november in Oosterend en 8 november in De Cocksdorp. De locatie en het tijdstip zijn nog niet bekend.

Lees ook