Ga naar Content

'Ware geweldsexplosie' oorzaak overlijden Larense baby van 3 weken: 10 jaar cel geëist

De Larense baby die in december 2022 dood werd aangetroffen, kwam om het leven door zwaar hersenletsel bij een 'ware geweldsexplosie'. De verdachte, de toenmalige partner van de moeder, hangt een celstraf van tien jaar boven het hoofd. Tijdens de emotionele zitting in de rechtbank van Lelystad blijft het echter onduidelijk wat er nou precies gebeurd is in die decembernacht van 2022. 

Politie tijdens het uitvoeren van een reconstructie in de buurt - Foto: Caspar Huurdeman Fotografie - Baarn

Bij de inloop van de zittingszaal is te zien dat zowel de moeder van de baby, haar familie en vrienden allemaal een wit shirt dragen met daarop de foto van het overleden meisje. 

"Vandaag 13 maart is het 440 dagen geleden dat ik op gruwelijke wijze afscheid heb moeten nemen van mijn dochter", vertelt de moeder van het meisje in een emotionele verklaring. "Er is iets gruwelijks misgegaan in de nacht dat ik haar aan jou toevertrouwde. Jij bepaalde dat drie weken genoeg was."

Ook de opa van het meisje, de vader van de moeder, maakt gebruik van zijn spreekrecht. Hij praat vanuit het perspectief van het overleden meisje. "Waarom belde je niet gelijk 112? Waarom hou jij nog steeds je mond, papa?"

Robbie S.

Wie weet wat er precies is gebeurd in de nacht van 5 op 6 december van 2022 is Amsterdammer Robbie S. In januari van 2023 werd hij opgepakt nadat de baby van zijn toenmalige vriendin dood in haar bedje in Laren werd aangetroffen. Hulpdiensten probeerden het kind nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Het meisje werd drie weken oud.

S. is niet de biologische vader van het kind, maar heeft haar wel erkend. Ze draagt ook zijn achternaam. Samen met de moeder heeft hij een ander kind van drie jaar oud, die wel biologisch van hem is. Hij is eerder vrijgesproken voor mishandeling van dit kind. 

Lees ook

Uit onderzoek van de psychiater en psycholoog blijkt dat de verdachte een verstandelijke beperking heeft en 'chronisch overvraagd werd in een ongelijke partnerrelatie'. Om hiermee te dealen gebruikt hij cannabis, waarvan het gebruik is geëscaleerd tot een verslaving. Achteraf stelt de verdachte tegen de onderzoekers dat hij niet in staat was om voor het kind te zorgen. "Ik was elke dag zo stoned als een kikker."

'Hoofdje gestoten'

In de rechtbank verklaart de verdachte dat hij met het kind op zijn borst midden in de nacht van 5 op 6 december 2022 in slaap is gevallen op de bank. De moeder sliep in haar eigen bed. Hij had die dag drie joints gerookt. Enkele uren later werd hij wakker van gehuil van de baby die op de grond lag. De verdachte vertelt in shock te zijn wanneer hij het kind huilend ziet liggen. 

Na een tijdje met het kindje te hebben gezeten wilde hij haar weer in het bedje leggen, maar bij de draai stootte hij haar hoofdje tegen de muur, zo verklaart S. Hij voelde aan het hoofdje en realiseerde zich dat het niet goed zat. Hij zag het rechteroogje omlaag zakken. Maar omdat het kind stopte met huilen, legde hij haar terug in bed. 

Wanneer hij rond 7.00 uur 's ochtends wakker wordt, ziet hij dat het niet goed gaat met de baby. De hulpdiensten worden ingeschakeld en zowel de moeder als de ambulancemedewerkers proberen het meisje te reanimeren. Dat mocht niet baten. 

50 blauwe plekken

Het kindje is door een forensisch patholoog en een forensisch arts onderzocht. De forensisch patholoog Dingemans Rijken is woensdagmiddag zelf aanwezig in de rechtszaal om zijn bevindingen onder ede uit te leggen. 

"Het meisje had geen schijn van kans om te overleven"

Officier van justitie

De deskundigen stellen dat de verklaring die S. deed niet overeenkomt met het letsel dat bij de baby is te zien. Uiteindelijk is het meisje overleden aan zwaar hersenletsel veroorzaakt door een 'enkele of meervoudige impact'. Verder waren er andere heftige schedelbreuken, bloeduitstortingen rond de oogzenuwen, een gebroken rib en zijn er minimaal 50 blauwe plekken over het hele lichaam te zien. "Bij zogenoemde pre-mobiele kinderen zijn blauwe plekken relatief zeldzaam", luidt de uitleg. 

Het letsel is zo heftig dat het niet door 'huis-, tuin- en keukenongelukken', zoals een val van de bank of klap tegen de muur, kan zijn veroorzaakt. Het past eerder bij een ernstig verkeersongeval. Op het moment dat dit gezegd wordt is het doodstil in de zaal, iedereen wil horen wat S. te zeggen heeft, maar hij blijft bij zijn verklaring. 

10 jaar cel

Volgens de officier van justitie zijn er geen aanknopingspunten dat er voorbedachte raad in het spel is, maar rekent hij het de verdachte erg aan dat hij geen openheid van zaken geeft en het letsel extreem ernstig is. "Het meisje had geen schijn van kans om te overleven." Daarom eist het Openbaar Ministerie (OM) een onvoorwaardelijke tien jaar cel. Hieraan worden ook extra maatregelen toegevoegd waarbij hij streng in de gaten wordt gehouden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.