Ga naar Content

Nieuwe klap voor bewoners camping Sandevoerde: projectontwikkelaar mag van start

De projectontwikkelaar die 260 chalets wil bouwen op camping Sandevoerde in Zandvoort mag een begin maken met voorbereidende werkzaamheden. De Omgevingsdienst IJmond heeft het bedrijf vandaag een zogeheten aanlegvergunning verleend. Er kan tot zes weken na publicatie bezwaar worden aangetekend.

Geert Sijtzema bij een eerder protest voor de rechtbank. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De aanlegvergunning geeft de ontwikkelaar de vrijheid sleuven te graven voor het leggen van elektriciteitskabels en maatregelen te treffen voor de aanleg van een recreatieplas.

Recreanten van camping Sandevoerde vrezen dat er straks geen plek meer voor hun is en dat de ouderwetse kampeerplaats verandert in een chique bungalowpark. "Want waarom zou je voorbereidende werkzaamheden treffen als je niet van plan bent te bouwen?", vraagt Geert Sijtzema zich af namens de Vereniging Sandevoerde, waarin de kampeerders zich hebben georganiseerd. 

Brief

Het verlenen van de vergunning aan de nieuwe eigenaar van het kampeerterrein in de duinen is al de tweede klap in één week voor de voornamelijk uit Amsterdam afkomstige recreanten. Een paar dagen geleden ontvingen ze een brief waarin de ontwikkelaar Sandevoerde Ontwikkeling de contracten met de kampeerders met ingang van volgend jaar opzegt. Ze hebben daartegen gerechtelijke stappen aangekondigd.

Tekst gaat door onder de foto.

Camping Sandevoerde met rechts het sportpark van The Zandvoort Boys in de jaren zestig van de vorige eeuw. - Foto: Noord-Hollands Archief

Dat het menens is, zal ook vanavond blijken. Voorafgaand aan de behandeling van de toeristische visie van Zandvoort protesteren ze voor het stadhuis tegen de plannen. Tijdens de vergadering zelf zal onder meer Geert Sijtzema leden van de gemeenteraad vragen de plannen van de ontwikkelaar kritischer te volgen dan ze tot op heden hebben gedaan. "Gaan ze dat niet doen, dan vrees ik het ergste", zegt Sijtzema. "Dan staat hier binnen twee jaar een luxe bungalowpark."

"Wethouder is gekozen door burgers, niet door geldwolven"

Geert Sijtzema

De ontwikkelaar wil de bouw doordrukken van 260 chique chalets, die het hele jaar door verhuurd mogen worden. Dat is lucratiever dan een handjevol 'ouderwetse' kampeerders dat alleen in het zomerseizoen in de stacaravan op het terrein vertoeft. Sijtzema: "Helaas trekt de wethouder (Martijn Hendriks, red.) zich er niks van aan. Dat begrijp ik niet. Hij is gekozen door burgers en niet door de geldwolven."

Wethouder Hendriks heeft steeds ontkend dat het verlenen van de aanlegvergunning inhoudt dat automatisch een bouwvergunning wordt verstrekt. Volgens hem moet dat los van elkaar worden gezien. "Als de aanlegvergunning wordt toegekend, er vervolgens gebouwd wordt en wij het idee hebben dat dat niet past, dan is dát het moment om het te toetsen", zei hij tijdens een recente commissievergadering. 

Opstapje

De bewoners van de Zandvoortselaan en de Kennemerweg, die aan het terrein grenzen, delen de vrees van de kampeerders dat de aanlegvergunning een opstapje is naar de bouwvergunning. Ze wonen nu relatief rustig, maar zijn bang voor voor overlast als de chalets het hele jaar door worden verhuurd.

Jan Straub, die een huis heeft aan de Zandvoortselaan, is één van de omwonenden die denkt dat de aanlegvergunning het 'voorportaal' is van de bouwvergunning. "Ik ben bang dat de hele boel straks overhoop ligt en de gemeente dan zegt: hij is nu al zóver gevorderd, geef hem nu ook de bouwvergunning maar."

Wethouder in bestuur van Omgevingsdienst IJmond 'is geen vorm van belangenverstrengeling'

Behalve wethouder van Zandvoort (onder meer huisvesting en ruimtelijke ordening) is Martijn Hendriks lid van het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst IJmond. Deze instantie is verantwoordelijk voor het verlenen van de aanlegvergunning die de projectontwikkelaar Sandevoerde Ontwikkeling heeft gekregen.

Dat er mogelijk van belangenverstrengeling sprake is, ontkent de woordvoerder van Hendriks. ''De wethouder doet niet de toetsing van vergunningen. Hij zit op basis van zijn functie als wethouder in het bestuur van de omgevingsdienst. Deze twee functies horen bij elkaar. Ellen Verheij (ex-wethouder voor de VVD in Zandvoort) heeft het ook altijd zo gedaan.''      

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]