Ga naar Content

Luxe chalets nemen kampeerplekken over, recreanten Sandevoerde stappen wéér naar rechter

De recreanten van camping Sandevoerde in Zandvoort nemen juridische stappen tegen de projectontwikkelaar die op hun terrein luxe chalets wil bouwen. In een brief aan de kampeerders kondigt de ontwikkelaar beëindiging van de huurcontracten aan met ingang van volgend jaar. 

Camping Sandevoerde met rechts het sportpark van The Zandvoort Boys in de jaren zestig van de vorige eeuw. - Foto: Noord-Hollands Archief

Veel van de ongeveer honderdtwintig kampeerders, voornamelijk Amsterdammers, staan al tientallen jaren met hun caravan op het stuk duingrond tussen de voormalige trambaan, zorgcentrum Nieuw Unicum, de Kennemerweg en de Zandvoortselaan. Vanwege hun onder druk staande vrijetijdsbesteding voelen ze zich gedwongen een harde strijd te voeren om hun 'ouderwetse' manier van kamperen in stand te houden. 

Rechter

Vorig jaar konden ze een gedwongen vertrek voor de rechter afwenden: de onder de toenmalige naam Dutchen Group opererende ontwikkelaar moest zijn plannen intrekken om tweehonderdzestig luxe chalets neer te zetten op het kampeerterrein.

De projectontwikkelaar mag zijn naam in de tussentijd dan hebben omgedoopt in 'Sandevoerde Ontwikkeling', de plannen om het kampeerterrein te transformeren in een 'eigentijds' park, inclusief een imposante recreatieplas, zijn onveranderd.

'Verroompottisering'

De ongecontroleerde groei van vakantiewoningen waar camping Sandevoerde tegen protesteert, wordt 'verroompottisering' genoemd. De vier grootste vakantieketens, Roompot, EuroParcs, Centerparcs en Landal GreenParks, bouwen op grote schaal recreatiewoningen op oude kampeerplaatsen die als beleggingsobjecten worden verhuurd.

Sandevoerde is één van de laatste terreinen met louter stacaravans. Deze manier van recreëren is veel minder lucratief voor de eigenaren van de grond, mede doordat de bungalows het hele jaar bewoond zijn en Sandevoerde alleen het zomerseizoen open is. 1 april mogen de campinggasten hun caravans er weer neerzetten. Maar voor hoelang nog? 

Aan die onzekerheid willen de kampeerders een einde maken. Behalve door de juridische messen te slijpen, proberen ze dat door vanavond voorafgaand aan een commissievergadering over de nieuwe toeristische visie van Zandvoort te protesteren. Ook willen ze later tijdens de bijeenkomst een actievere rol van raadsleden te vragen.

'Wethouder opereert autonoom'

Geert Sijtzema, namens de Vereniging Sandevoerde, die de belangen van de kampeerders behartigt: "Ik denk dat we wel met een man of zestig, zeventig aanwezig zullen zijn. Het doel is de raadsleden duidelijk te maken wat er allemaal speelt, zodat ze de wethouder (Martijn Hendriks, red.) serieus kunnen controleren. Ik heb de indruk dat niet iedereen even goed op de hoogte is en de wethouder autonoom opereert. Straks wordt de aanlegvergunning toegekend en is het hele proces onomkeerbaar, terwijl er allerlei dingen zijn gebeurd die niet deugen."

Een kampeerder bij een eerder protest voor de rechtszaal. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De door de ontwikkelaar ingediende aanlegvergunning, nodig om grond af te graven ten behoeve van de recreatieplas en riolering, elektriciteitskabels en de ondergrond van verharde wegen te kunnen aanleggen, is op dit moment in behandeling bij de Omgevingsdienst IJmond.

Camping Sandevoerde vreest dat het toekennen van deze vergunning een vanzelfsprekend voorstadium is van de bouw van de chalets. Wethouder Hendriks ontkent dat sprake is van een logisch verband. Hendriks: "Als de aanlegvergunning is verleend, bestaat er nog een mogelijkheid tot bezwaar. Over de bouwvergunning kan ik niks inhoudelijks zeggen. Die is namelijk nog niet aangevraagd."

'Wie houdt toezicht?'

Sijtzema: "Het zou natuurlijk vreemd zijn als wél de aanlegvergunning wordt verleend, maar níet de bouwvergunning. Waarom zouden anders al die voorbereidingen worden getroffen? Bovendien: wie houdt straks toezicht op de werkzaamheden? Om riolering te plaatsen, mag je maar veertig centimeter diep graven. Wie gaat controleren of ze zich daar aan hebben gehouden? De wethouder niet! Straks ligt alles er en is het dichtgegooid. Niemand die dat dan nog gaat open maken. De weg om te bouwen ligt dan open. Waarom zegt de gemeente niet gewoon dat je eerst alle vergunningen moet hebben voordat je mag bouwen."

In een eerdere commissievergadering zei Hendriks hierover: "Als de aanlegvergunning wordt toegekend, er vervolgens gebouwd wordt en wij het idee hebben dat dat niet past, dan is dát het moment om het te toetsen."

Vraagtekens

Los hiervan speelt de vraag of er überhaupt een bouwvergunning nodig is om de chalets te mogen plaatsen. De ontwikkelaar stelt dat de houten woningen prefab worden aangeleverd, waardoor geen bouwvergunning is vereist. Bewoners van de Zandvoortselaan plaatsen hier vraagtekens bij. Zij vrezen overlast van een chic vakantiepark dat het hele jaar open is. Jan Straub, één van de bezwaarmakers, zegt: "Tweehonderdzestig woningen bouwen zonder vergunning aan te vragen. Stel dat dat gebeurt. Dan kan straks iedereen bouwen zonder toestemming."

De bewoners van de Zandvoortselaan en de Kennemerweg hebben zich in hun strijd tegen de transformatie van het terrein inmiddels aangesloten bij de Vereniging Sandevoerde. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]