Ga naar Content

Zwanenwater deels dicht door hoge waterstand: kwetsbaar natuurgebied in gevaar

Natuurmonumenten sluit een deel van natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog. Door de hoge waterstand staat een groot deel van de wandelpaden onder water. Om de ondergelopen paden te vermijden, betreden wandelaars kwetsbaar natuurgebied. "Iedereen is van harte welkom in de natuur, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in 'het thuis' van planten en dieren", zegt boswachter Mariska van der Leij.

Boswachters zelf hebben al moeite om hun werk te doen - Foto: Natuurmonumenten

Door de vele regen van de afgelopen tijd staat het water hoog in Het Zwanenwater. Zo hoog, dat enkele wandelpaden niet bruikbaar zijn en voorlopig zijn afgesloten. "Ik werk hier nu 33 jaar en dit heb ik nog niet meegemaakt", vertelt een medewerker van Natuurmonumenten. "Het water heeft hier sinds 1962 niet zo hoog gestaan. Dan moeten de wandelaars even wijken, maar kom over een paar maanden terug, want dan is het hier weer prachtig."

Van paden af

Het Zwanenwater is een zeer kwetsbaar natuurgebied en de gevolgen van verstoring zijn groot. "De verstoring komt van mensen die van het pad af gaan en plekken betreden waar dat niet mag. Dit gebeurt vooral nu het water zo hoog staat en bezoekers van het pad af gaan om de ondergelopen stukken te vermijden", zegt Natuurmonumenten. "Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur. De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren."

De drijvende vogelkijkhut van Het Zwanenwater is nog net bereikbaar als je laarzen draagt - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

De korte wandelroute en het deel van de grote wandelroute voorbij de drijvende vogelkijkhut zijn voorlopig afgesloten met hekken. De kijkhut en het uitzichtpunt aan de westkant van deze drijvende hut zijn wel bereikbaar. Totdat het water voldoende is gezakt, blijven de hekken staan. Zodra de wandelroutes weer helemaal zijn opengesteld, wordt dit gemeld op de website.

Een groot deel van de wandelpaden is ondergelopen - Foto: Natuurmonumenten

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]