Ga naar Content

'Datacenters moesten er koste wat kost komen'

Het gisteravond gepresenteerde datacenterrapport bevestigt volgens fractievoorzitter Alexander Bügel van Onafhankelijk Hollands Kroon wat zijn partij al dacht: "Dat het een doordenderende trein was. Er was geen oog voor verandering." Onderzoeksbureau Berenschot onderzocht de rol van de gemeente bij de komst van datacenters op bedrijventerrein Agriport in Middenmeer en kwam tot de conclusie dat de gemeente haar inwoners meer had moeten betrekken bij de besluitvorming.

Foto: NH / Carina Gutker

Onderzoeksbureau Berenschot wijst er in het rapport ook op dat de gemeente Hollands Kroon weliswaar een consistente visie doorvoerde, maar daarbij niet inspeelde op bijvoorbeeld de energietransitie en negatieve aspecten van datacenters wegliet.

"Het tijdsbeeld is daarin wel heel bepalend geweest", zegt Alexander Bügel. "Inmiddels kijken we naar meer dan alleen de economische voordelen, maar nemen we de maatschappelijke impact ook mee. In het rapport is te lezen dat dat eerder niet is gebeurd."

Bügel zat in de begeleidingscommissie van het datacenterrapport en wil volgende maand tijdens de inhoudelijke bespreking dieper ingaan op de conclusies. Maar hij verzekert dat het rapport niet ergens onderin een lade belandt. "Hoe kunnen we de fouten die nu zijn gemaakt in de toekomst voorkomen? En ook: wat kunnen we er als gemeenteraad van leren en hoe pakken we als raad zelf onze rol? Want ook daarin zijn dingen niet goed gegaan."

Geëscaleerd

Hoewel de onderzoekers geen misstanden hebben geconstateerd, is de discussie over de komst van de datacenters in 2020 wel geëscaleerd. Het college erkent in een reactie dat het te weinig het gesprek aan is gegaan met bewoners en de gemeenteraad. Ook geeft het college toe dat er onvoldoende is meebewogen met de veranderende maatschappelijke opinie over datacenters.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH / Carina Gutker

'Wij zien daarom dat er in het samenspel tussen bestuur, organisatie, gemeenteraad en samenleving een andere werkwijze nodig is voor de toekomst', aldus het college. 'Het onderzoeksrapport reikt hiervoor bruikbare lessen aan. Zo kan de gemeente zorgen voor beter toegesneden beleid en vooral breder gewogen besluitvorming over soortgelijke grootschalige ontwikkelingen met grote impact in zowel ruimtelijk als maatschappelijk opzicht.'

Kritiek

Tientallen mensen waren gisteravond naar de openbare bijeenkomst gekomen waarbij de uitkomsten van het onderzoek werden toegelicht. Zo ook George Suidgeest uit Middenmeer, die zijn vraagtekens zet bij het rapport. "Het bureau heeft vooral onderzocht of het proces goed is gegaan, en dat hebben ze goed gedaan. Er is niet gekeken naar de inhoud. Ook vind ik dat de kritiekpunten niet goed zijn onderbouwd. Ik mis concrete tips; wat ze bijvoorbeeld bedoelen met mediation met de provincie. Gaat het dan alleen om het geven van kritiek?"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]