Ga naar Content

Ultimatum voor dorpsraad Sint Pancras: geen bestuur, geen raad

Het bestuur van de dorpsraad van Sint Pancras stelt een ultimatum: als er vóór 1 april niemand opstaat om het bestuur over te nemen, heft de raad zichzelf op. Het bestuur is er namelijk helemaal klaar mee, maar moet wel nog officieel akkoord krijgen van diens leden. "Ik voel mij gegijzeld in mijn functie."

Ron Spaans en Jan Tybout - Foto: Eigen foto

'Indien er voor 1 april geen nieuw bestuur zich aanmeldt conform de statuten, zal de Dorpsraad uitgeschreven worden bij de KvK' (Kamer van Koophandel, red.). Die boodschap mailde het bestuur naar haar leden afgelopen weekend.

Voorzitter Ron Spaans en secretaris Jan Tybout hebben na twee jaar bestuur besloten een eind te maken aan de raad. De dorpsraad wordt volgens Spaans al jaren niet serieus genomen door gemeente Dijk en Waard, waar Sint Pancras sinds 2022 onderdeel van is. "Ze nodigen ons nergens voor uit en we krijgen geen enkele steun," zei Spaans eerder tegen NH. 

Daarnaast is er weinig animo in het dorp om bestuurstaken te verrichten, waardoor Spaans uit noodzaak een penningmeester van buiten het dorp aannam. Veel lol beleeft Spaans niet meer aan zijn rol als voorzitter. Aangezien niemand het stokje van hem wil overnemen, organiseerde hij eind vorige maand een algemene ledenvergadering (ALV) om de opheffing van de raad voor te leggen. 

Die vergadering escaleerde echter al na vijf minuten. Twee leden beschuldigden het bestuur, van het 'niet naleven van de statuten'. Een penningmeester van buiten het dorp is namelijk niet volgens de statuten, zo luidde de kritiek. Voor Spaans was de maat vol: hij besloot de vergadering te staken en kwam dus niet meer aan zijn eigen agendapunt toe. 

Lees ook

Eén van de twee leden die tijdens de vergadering met kritiek kwam, is Rob Planken. Hij vindt het niet oké dat er een penningmeester van buitenaf is aangesteld. Volgens hem had dit op de officiële manier moeten gaan, via een vergadering en goedkeuring van leden. "De leden zijn namelijk de baas", zegt Planken. 

Planken hamert meermaals op ALV's die hadden moeten plaatsvinden, maar er nooit zijn geweest. "Het lijkt een beetje Poetin-achtig", merkt hij op.

"Het is altijd makkelijk om vanaf de tribune te klagen over het spel"

Ron Spaans, voorzitter dorpsraad Sint Pancras

Volgens Spaans is Planken de boel alleen maar aan het bestoken en bevragen, om zo te voorkomen dat de raad kan worden opgeheven. De 67-jarige voorzitter wil van zijn functie af, maar zelfs opgeven wordt hem ontnomen. "Ik voel mij gegijzeld in mijn functie", laat de voorzitter weten. 

Planken is een van de oprichters van de dorpsraad, die in 2000 van de grond kwam. Hij heeft  zeven jaar als secretaris in het bestuur gezeten. Daarom weet hij als geen ander hoeveel tijd en energie je in de raad moet stoppen om het wiel draaiende te houden. "Het zijn ook altijd dezelfde mensen die de kar trekken", zegt hij. Hij snapt daarom ergens wel dat Spaans er klaar mee is, maar vindt het niet nodig om de raad daarvoor op te heffen. 

Bestuur bevriezen 

Daarnaast denkt hij dat het bestuur nu wegrent. "Je bent nooit echt bevriend met de gemeente. Ik weet zeker dat het college en de wethouders aan het juichen zijn in hun ivoren toren, nu de voorzitter ze heeft gemaild dat onze dorpsraad stopt." 

Volgens Planken kan het bestuur er ook voor kiezen om de dorpsraad tijdelijk te 'bevriezen', zodat de taken opgepakt kunnen worden als dit echt noodzakelijk is. Dan is het wel zaak dat nieuwe kandidaten zich melden, en moet Spaans nog wat extra geduld hebben.

"Ze kiezen het hazenpad nu," vindt Planken. 

Hij hoopt dat er nog mensen zich zullen melden als nieuw bestuur. "Het zou zonde zijn als de dorpsraad nu stopt." 

1 april 

Planken wijst er nog op dat een bestuur niet zomaar uit zichzelf mag bepalen dat de dorpsraad wordt opgeheven. Volgens hem zal de KvK vragen naar de notulen van een 'opheffingsvergadering'. "Het kan er toe leiden dat de KvK het zonder die vergadering niet accepteert."

Tot nu toe heeft voorzitter Ron Spaans nog geen reacties gekregen van de leden van de raad. Hij wacht nog tot 1 april, daarna gaat hij leden aanschrijven om te reageren op de opheffing van de raad. Op het commentaar van Planken zegt Spaans: "Het is altijd makkelijk om vanaf de tribune de klagen over het spel."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.