Ga naar Content

NH's 360-project op Texel in de race voor Regiohelden Award als 'Verbinder'

Het 360-project van NH op Texel is genomineerd voor de Regiohelden Awards in de categorie 'Verbinder'. Die prijs wordt uitgereikt aan een project uit 2023 dat op de beste manier heeft gezorgd voor verbinding in de samenleving. "Door het 360-project is er een politiek debat losgebarsten over toerisme op Texel."

Er werden ook radio-uitzendingen vanuit het Glazen Paleis in Den Burg gemaakt - Foto: NH Media

In het voorjaar van 2023 verhuisde een deel van de NH-redactie naar Texel om in het vraagstuk van toerisme te duiken. Steeds meer toeristen trekken zomers richting het Waddeneiland. Dat riep de vraag op: moet de toeristensector de ruimte krijgen of moet de rem er juist op? De journalisten van NH dompelden zich onder in de bevolking en gingen in gesprek met ondernemers, bewoners, natuurbeheerders en andere belanghebbenden. 

Van alle kanten belichten

"We proberen met die 360 een onderwerp dat leeft in de lokale gemeenschap van alle kanten te belichten", vertelt Antal Crielaard, coördinator van de centrale redactie en bedenker van het 360-concept. "Ik zie vaak dat journalisten over een bepaald onderwerp schrijven, een middagje ergens heen gaan en dan denken dat ze het wiel hebben uitgevonden."

"In dat verhaal ontbreken dan vervolgens allerlei zienswijzen van mensen die je wel spreekt als je er wat meer tijd en aandacht aan besteedt. Met deze vorm proberen we 360 graden van een onderwerp te belichten, zodat we zoveel mogelijk kanten van een verhaal kunnen vertellen." 

Crielaard is ervan overtuigd dat journalisten meer verhalen vinden als ze letterlijk en figuurlijk met hun poten in de klei staan. "Als je ergens bent en in gesprek gaat met mensen, dan kom je altijd verhalen tegen die je anders niet tegenkomt." Tekst loopt door onder de foto.

Het Glazen Paleis in Den Burg - Foto: NH Media

Laura Gremmee, coördinator van de regio's Alkmaar en de Noordkop bij NH, was projectleider van de 360 op het waddeneiland. Ze was aangenaam verrast over de hoeveelheid mensen die hun weg naar het 'glazen huis' van NH in Den Burg vonden. "We hebben heel duidelijk gezegd dat we daar waren en dat mensen vooral binnen moesten lopen. En dat gebeurde ook, dat vond ik echt te gek. Het moest even op gang komen, maar aan het einde van het project bleven de mensen maar binnenstromen."

Onderwerp op agenda gezet

De 360 van NH op Texel heeft het dilemma van het toerisme echt op de kaart gezet, vertelt Gremmee. "Het onderwerp speelde wel al in de politiek. Er zitten heel veel kanten aan het groeiende toerisme: niet alleen overlast, maar ook verkeersveiligheid, milieu, gevolgen voor natuur, de lokale economie en de woningbouw. Door het project is hier een politiek debat over losgebarsten en hebben inwoners veelal gereageerd op de politieke besluiten."

Gremmee vindt de 360 een mooie manier om de media dichter bij het publiek te brengen. "We hebben heel veel uitgelegd waarom we daar waren en wat we aan het doen waren." Ook heeft het voor meer verbinding binnen NH zelf gezorgd. "Alle takken van het bedrijf hebben hierin samengewerkt. De banden tussen die verschillende onderdelen zijn beter geworden door het project. Iedereen kreeg er energie van."

"Ik hoop dat we op die manier ook andere mensen kunnen inspireren"

Antal Crielaard, coördinator centrale redactie van NH

Coördinator van de centrale redactie Crielaard zegt dat hem niet uitmaakt of de 360 op Texel de Regiohelden Award in de categorie 'Verbinder' wint. "Wat ik belangrijk vind, is dat deze vertelvorm, waarmee je multimediaal echt het verschil kan maken, opvalt. En dat mensen zeggen: 'Dat is een mooie manier om te vertellen'. Ik hoop dat we op die manier ook andere mensen kunnen inspireren."

Ook 'De Egmondse Vluchtelingenboot' van NH is genomineerd voor een Regiohelden Award. De podcastserie is genomineerd in de categorie 'Luistervink'. 

Op donderdag 11 april 2024 worden de winnaars van de verschillende Awards bekendgemaakt op het festival Regiohelden in Leeuwarden.

Lees ook