Ga naar Content

Zaalvoetballers VNS United en Os Lusitanos opnieuw tegenover elkaar in intense stadsderby: "Ik verwacht veel spanning"

In de kampioenspoule van het zaalvoetbal spelen twee Amsterdamse clubs: VNS United uit Amsterdam-Noord en Os Lusitanos uit Amsterdam-West. Deze twee ploegen nemen het vanavond tegen elkaar op en met beide trainers kijken we uit vooruit. "Ik verwacht een intense wedstrijd met veel energie en spanning", aldus Najib Taki van de zaalvoetbalclub uit noord.

VNS United - Os Lusitanos - Foto: Orange Pictures

"Het is bijzonder en leuk dat er twee Amsterdamse clubs in de kampioenspoule van de eredivisie spelen", laat interim-trainer Mo Attaibi van Os Lusitanos weten. De 113-voudig international neemt deze weken de honneurs waar. "Dat is lang geleden en zorgt ervoor dat het futsal nog meer gaat leven in Amsterdam."

"Alles wat we nu meepakken, is bonus"

VNS United-trainer Najib Taki

"Dit zijn leerzame duels voor ons", geeft Najib Taki aan. VNS United vocht vorig seizoen nog tegen degradatie en dit seizoen plaatste de club uit Amsterdam-Noord zich voor de kampioenspoule. "We zijn nog vrij jong en onervaren. Dus alles we nu meepakken is bonus, omdat onze doelstelling het linkerrijtje was en dat hebben we gehaald." 

Os Lusitanos fuseerde deze zomer met ASV Lebo en trok spelers als Attaibi en international Iliass Bouzit aan. Daardoor hoopt de club uit west dit jaar een serieuze gooi naar de titel te doen.

Eric de Jongh weg

Met oud-international Eric de Jongh aan het roer stond er  een trainer voor de groep met een behoorlijke staat van dienst. Toch besloot hij in de winterstop, wegens privéomstandigheden, te stoppen. "Het werd hem iets te veel en misschien heeft hij de klus onderschat", laat Attaibi weten. De 36-jarige interim-coach droeg onder De Jongh de aanvoerdersband. "Ik vind het jammer, want de samenwerking tussen hem en de groep was prima."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Eric de Jongh als trainer van Os Lusitanos - Foto: Orange Pictures

Mede door een blessure nam Attaibi met de assistenten Raoel Polnaja en Achmed Oulad Omar de coaching over. "De groep vond dat ook een goed idee, maar als ik over een paar weken weer fit ben, dan ga ik weer spelen hoor." Volgens Attaibi is de kans aanwezig dat Polnaja en Oulad Omar volgend seizoen ook voor de groep staan bij Os Lusitanos.

De twee Amsterdamse ploegen speelden dit seizoen twee keer eerder tegen elkaar. De laatste ontmoeting betrof de kwartfinale van de beker. VNS United trok toen aan het langste eind. Attaibi: "Er leeft bij ons wel een gevoel van revanche na die nederlaag in de beker, dat was echt onnodig."

Spreekkoren

In de competitie ging het beter met Os Lusitanos. Het uitduel in Amsterdam-Noord won de ploeg uit west met 4-2. Dat leverde toen een intens, maar sportief duel op binnen de lijnen. Buiten het veld zorgde een klein groepje supporters ervoor dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd wegens spreekkoren.

Tekst loopt door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Na de wedstrijd van eind november vorig jaar sprak Taki zich hard uit over deze kwestie. "Deze mooie sport moet mooi blijven en niet verpest worden door dit soort raar gedrag."

Maatregelen

Tweeënhalve maand later vertelt Taki dat beide clubs de situatie hebben geëvalueerd. "Er zijn afspraken overgemaakt met Os Lusitanos. Alles is nu aangescherpt met meer beveiliging en duidelijkere protocollen. Verder hebben we met de betrokkenen gesproken en daarna hebben zich geen incidenten meer voorgedaan."

Er is misschien sprake van een stadsderby waarbij beide ploegen strijden voor de winst, maar buiten de lijnen hebben de clubs elkaar nodig, vindt Attaibi. "Onze besturen hebben goed contact met elkaar, omdat we allebei inzien dat dit goed is voor het zaalvoetbal van Amsterdam. En dat is het belangrijkste."

VNS United - Os Lusitanos begint om 21.15 uur in sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord. Na afloop verschijnen de reacties op deze site en later in het weekend de samenvatting.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52