Ga naar Content

Broedende vogels en wateroverlast: paden in duinen Zuid-Kennemerland zijn afgezet

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland komt na een kletsnatte winter de bezoekersstroom weer op gang. Wandelaars en fietsers worden gevraagd om extra voorzichtig te zijn. Want hoewel de zon volop schijnt, is het broedseizoen begonnen en staan ondertussen ook nog vele paden onder water. Een kwetsbare situatie, aldus beheerder PWN.  

Nog steeds veel water in het duingebied - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Door de bijzondere samenloop van omstandigheden, zijn er extra paden afgesloten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Nog steeds zijn er wandel- en fietspaden onbegaanbaar door de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden. Daar komt nu bij dat het broedseizoen is begonnen.

Meteorologische lente

Zodra de meteorologische lente begint op 1 maart, is het paren, baren en broeden geblazen in het duingebied. Vogels, hagedissen, hazen, konijnen, reeën en vossen hebben in deze kraamtijd rust nodig. Dat door het mooie weer meer mensen naar de natuur trekken, kan ze daarbij storen.

Tekst loopt door onder de foto.

Er zijn tussen de duinen meer plassen zichtbaar dan voorgaande jaren - Foto: NH Media / Maikel Ineke

PWN, dat het duingebied tussen Zandvoort en Bloemendaal beheert, vraagt daarom aan bezoekers om extra voorzichtig te zijn. Buiten de paden lopen is verboden, ook als die ondergelopen zijn. Boswachter Walter waarschuwt: "Wanneer bezoekers van de paden afgaan, veroorzaakt dit verstoringen bij de dieren. Veel mensen realiseren zich dat niet. Een eigen weg om het water heen zoeken, is dan ook niet toegestaan."

Dieren zoeken het hogerop

"Ook dieren moeten zich aanpassen aan de natte omstandigheden", legt de boswachter uit. "Zij zoeken de hoger gelegen gebieden op om te broeden of hun jongen groot te brengen en moeten dat in alle rust kunnen doen." Naast mensen, kunnen ook honden voor stress bij wilde dieren zorgen.

Vanwege het broedseizoen is in Nationaal Park Zuid-Kennemerland de gele route door het Kraansvlak van 1 maart tot 1 september afgesloten. Grote stukken van de Zeeweg, de Betonweg en de Ezelweg zijn niet toegankelijk vanwege het vele water. Via de site van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een actueel overzicht van de afzettingen te downloaden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]