Ga naar Content

Mogelijk toch cameratoezicht Bussums centrum na zorgen van de buurt

Er komt mogelijk toch cameratoezicht om het Bussumse centrum beter te beveiligen. Dat laat burgemeester Han ter Heegde weten aan NH. Buurtbewoners en ondernemers vragen al langer om dat toezicht, omdat ze veel overlast en criminaliteit zien. De burgemeester denkt nu aan een proef, al moeten politie en justitie daar nog wel groen licht voor geven.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

De roep om cameratoezicht klonk de laatste jaren wel vaker. Zo was er een paar jaar achter elkaar gedoe na een avond op de kermis, waar groepen jongeren met elkaar slaags raakten. Een jaar geleden was er een heftige plofkraak, waarbij de daders met gasflessen en een plofinstallatie de gevel van een juwelier opbliezen om met meerdere juwelen aan de haal te gaan. 

Daarnaast hebben buurtbewoners en ondernemers al veel langer last van vandalisme en zijn er behoorlijk wat klachten over hangjongeren. Alles bij elkaar menen ze dat 'de glans er wel vanaf is' in het centrum van Bussum. 

Gevoel van onveiligheid

Zoals gezegd vroegen de Bussumse centrumbewoners en ondernemers de gemeente al eerder om camera's te plaatsen, om de boel zo beter in de gaten te houden, maar de gemeente hield de boot lange tijd af. Als reden werd gegeven dat er geen 'structurele problemen' liggen om cameratoezicht te rechtvaardigen. 

Daar komt de gemeente met de wetenschap van nu op terug. Buurtbewoners en ondernemers hebben de gemeente met een enquête te kennen gegeven dat hun onveiligheidsgevoel zo groot is dat ze nog altijd graag cameratoezicht willen. De gemeente wil daar nu aan mee werken. 

Of de camera's er komen, hangt nu af van politie en justitie. "We hebben al meerdere andere maatregelen genomen, de camera's zouden daar aanvullend op zijn. We voeren daar gesprekken over", is wat de burgemeester er over kwijt wil. Het gaat dus om een proef. Het is onbekend wanneer daar meer duidelijk over komt. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.