Ga naar Content

De laatste loodjes: voorvechters referendum roepen nog één keer op om te stemmen

Fractievoorzitter Ruud Kuin van de SP in Haarlem en campagnevoerder Edwin Vermaire zetten vanmiddag nog een keer alles op alles om Haarlemmers te bewegen hun stem uit te brengen tijdens het parkeerreferendum. Bob Marley helpt ze een handje.

Ruud Kuin en Edwin Vermaire - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De hit "Get up, stand up. Stand up for your right", van Marley schalt uit twee bescheiden speakers die provisorisch op het dak van de auto van Kuin is bevestigd. Afgewisseld met de boodschap "Ga stemmen op woensdag 6 maart". 

Vol vertrouwen

Kuin en Vermaire komen aanrijden op het parkeerterrein van de grote supermarkt op het Soendaplein in Haarlem-Noord. Naast de geluidsinstallatie op de auto hebben beide heren stapels flyers over het parkeerreferendum in de hand. Het zijn de laatste loodjes.

"We zijn vol vertrouwen", zegt Kuin. "We hebben er alles aan gedaan om de Haarlemmer te informeren en naar de stembus te krijgen. De gemeente heeft er geen moer aan gedaan. Bij het stembureau hing ook amper een bordje. Ze hebben er alles aan gedaan om het geheim te houden. Maar goed, wij hebben ons best gedaan."

"Ik denk dat we een opkomst van veertig procent gaan halen"

Edwin Vermaire, campagnevoerder

De uitslag van de volksraadpleging is alleen geldig als minstens dertig procent van de stemgerechtigden komt opdagen.  "Ik denk dat we een hele goede kans maken om dat te halen", vermoedt Ruud Kuin.

Edwin Vermaire is nog optimistischer: "Het is prachtig weer, de Haarlemmers hebben geen excuus om binnen te blijven. Het is koffiedik kijken, maar als ik hoor hoe het leeft: dan halen we die drempel. Ik denk dat we rond de veertig procent gaan halen en dan moet de gemeenteraad wat doen met de uitslag."

Vergunning

Ondertussen komt een medewerker van de supermarkt informeren waar al die herrie op de parkeerplaats vandaan komt. Kuin tovert direct een papier tevoorschijn met een vergunning voor de actie. De medewerker vertrouwt hem toe dat hij niet zo blij is met actievoerders op zijn terrein, maar voegt er gelijk achteraan dat hij tegen het invoeren van betaald parkeren is. "Straks probeert iedereen uit de buurt hier te parkeren. Daar zitten we niet op te wachten."

De 75 stembureaus in Haarlem en Spaarndam zijn nog tot 21.00 uur vanavond open. In de loop van de nacht wordt de eerste, voorlopige uitslag verwacht. Dan weten we ook of die dertig procent van de stemgerechtigden daadwerkelijk is komen opdagen.

Nog even de luidsprekers vastmaken - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook