Ga naar Content

Vijf vragen aan de makers van het nieuwe NH-programma 'Gebruikte Stenen'

We hebben vaak geen idee wat het verhaal is achter de gebouwen waar we dagelijks langsfietsen. Met het nieuwe programma 'Gebruikte Stenen', dat vanaf morgen acht weken lang bij NH te zien is, komt daar verandering in. Vooraf stellen we alvast vijf vragen aan presentatrice Laura Osinga en het brein achter het programma, Johan van Kempen.

Foto: NH Media

Van gemalen tot vuurtorens: de makers brengen de kijker langs allerlei industrieel erfgoed in de gemeentes Haarlemmermeer, Hoorn, Dijk en Waard en Den Helder.

Hoe is dit idee ontstaan? Liep je langs een oud gebouw en dacht je ‘daar moeten we induiken’, of ging het anders?

Johan: "In feite wel. Je fietst of loopt langs die gebouwen, maar je weet het eigenlijk niet wat het verhaal is. We focussen op industrieel erfgoed omdat dat dicht bij mensen staat. Mensen hebben vaak generaties in die fabrieken gewerkt."

Wat willen jullie de kijker laten zien?

Laura: "Er zijn veel gebouwen met een ziel, dat moet meer gezien worden. Nu leven we in een wereld die best snel en zielloos kan zijn, maar hier zit zo veel verhaal achter. Stilstaan bij hoe het destijds was, maar ook hoe het behouden kan worden."

Deze vraag verdient geen originaliteitsprijs, maar ik ben nieuwsgierig. Heb je een hoogtepuntje?

Laura: "Wat ik heel leuk vond waren de gemalen in Haarlemmermeer. Ik vond het indrukwekkend dat die zoveel water hebben weggepompt dat daardoor de provincie is ontstaan. Een ander hoogtepunt vond ik de Lange Jaap en Willemsoord in Den Helder. Het is daar zo mooi."

Tekst gaat verder onder de foto

Gebruikte Stenen langs bij Willemsoord - Foto: NH Media

Zijn het verhalen waar je van opkijkt?

Johan: "Ja, dat doet het altijd. We hebben bijvoorbeeld de eigenaar van SugarCity in Halfweg gesproken. Dat was heel bijzonder. Dan praat je niet alleen over wat zo'n plek betekent heeft voor mensen, maar ook wat de toekomst is en hoe het bewaard kan blijven."

Loop je nu zelf ook anders door de stad heen?

Johan: "Ja, met programma’s als dit krijg je wel meer oog voor dingen. Je gaat met andere ogen naar je omgeving kijken."

Laura: "Daar ben ik het mee eens, je kijkt veel meer om je heen."

Het programma 'Gebruikte Stenen' is acht weken lang iedere donderdag te zien om 17.10 uur op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 501), of online via deze link.

Lees ook