Ga naar Content
Groep individuen poserend met een spandoek ter ere van "35,5 jaar wachten, nu is het onze beurt!!!" waarbij verschillende vlaggen worden getoond.
Haarlem

Woonwagenbewoners dreigen met rechter: "Ze schenden onze rechten"

6 maart 2024, 13.13 uur · Aangepast 6 maart 2024, 20.24 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Media / Paul Tromp

Woonwagenbewoners langs de Dompvloedslaan in Overveen hebben dinsdagavond met spandoeken gedemonstreerd in het gemeentehuis van Bloemendaal. Daar werd vergaderd over de woningbouwplannen op Blekersveld. De woonwagenbewoners willen daar graag uitbreiden, maar krijgen weinig steun van de lokale politiek.

Om half acht verzamelen Dora Vermanen en de andere woonwagenbewoners zich voor het gemeentehuis van Bloemendaal. Gewapend met spandoeken, waaronder een doek met een groot rood wiel erop. "Dat is de vlag van onze woonwagencultuur", legt een jongen uit.

Tekst loopt door na de foto.

Foto: NH Media / Paul Tromp

Na een paar minuten vertrekken ze naar binnen. Daar vindt om acht uur een vergadering plaats. Voor de tweede keer gaan lokale politici daar met elkaar in discussie over de invulling van het Blekersveld. Het college wil daar het liefste tachtig sociale huurwoningen bouwen. Daar is namelijk een groot tekort aan in Overveen. Jongeren, ouderen, agenten en onderwijzers zouden daar dan kunnen wonen.

'Liefst zestien woonwagens erbij'

Maar er bestaat óók een schets waar vijf woonwagens op zijn ingetekend. Die is gemaakt na een gesprek tussen wethouder Gamri en de woonwagenbewoners. Zij willen graag op Blekersveld uitbreiden, omdat ze ernaast wonen en nu ruimte tekort komen. "We hebben vijf wagens, maar we hebben er uiteindelijk zestien nodig", vertelt Dora.

Zij is inmiddels, tot haar teleurstelling, verhuisd naar een andere woning. Om plaats te maken voor haar dochters en hun kinderen. Want het liefst blijft de familie bij elkaar wonen, zoals gebruikelijk is op woonwagenkampen.

Tekst loopt door na de foto.

Demonstratie woonwagenbewoners, links staat Dora Vermanen - Foto: NH Media / Paul Tromp

"We wachten nu ruim dertig jaar lang op uitbreiding. Er is ons al die tijd van alles beloofd. Maar nooit is daar wat van terecht gekomen. Ze schenden zo onze rechten. Ze geven liever de voorkeur aan mensen die ruim tien jaar op een wachtlijst staan. Dat kan niet, wij zijn nu een keer aan de beurt."

Concrete steun van één partij

Met 'ze' bedoelt Dora de politici. Ze hebben al een keer eerder vergaderd over Blekersveld en toen bleek er weinig steun te zijn voor een invulling met woonwagens. Alleen van Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal kunnen ze op meer begrip rekenen. Hij vindt dat Dora en haar familie eindelijk eens een keer geholpen moeten worden door de gemeente.

Slewe krijgt applaus vanaf de publieke tribune tijdens zijn pleidooi. De voorzitter vraagt de woonwagenbewoners dat liever niet te doen.

Tekst loopt door na de foto.

De woonwagenbewoners op de publieke tribune - Foto: NH Media / Paul Tromp

Wethouder Gamri legt uit dat er nu voor de eerste keer serieus wordt geluisterd naar de stem van de woonwagenbewoners. En dat er vijf woonwagens zijn ingetekend op één van de schetsen. "Uiteindelijk is de keuze aan de raad", vertelt ze. "Die vijf woonwagens zijn een zoethoudertje voor ons", vertelt Dora cynisch. "Ook zij komt uiteindelijk haar beloftes niet na."

'Later kijken naar andere plaatsen voor woonwagens'

Een aantal partijen zegt begrip te hebben voor de situatie van de woonwagenbewoners. Maar ze concluderen ook dat er een enorme vraag is naar sociale huurwoningen. Wethouder Gamri legt uit dat er later, tijdens het uitwerken van een zogenaamde omgevingsvisie, rekening kan worden gehouden met de wensen van de woonwagenbewoners. Maar voor nu heeft zij nog geen concrete andere locaties op het oog.

Juridische procedures

Slewe wijst Gamri erop dat dat allemaal nog jaren kan gaan duren en juist nú de periode aanbreekt om iets te betekenen voor de woonwagenbewoners, omdat het veld naast het kamp ligt. En hij waarschuwt voor juridische procedures. Dat de gemeente Bloemendaal straks in een rechtbank moet gaan uitleggen waarom een groep inwoners 'gediscrimineerd' wordt. 

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens moeten lokale overheden namelijk afstappen van 'uitsterfbeleid' van woonwagenkampen, maar ze juist beschermen en ze voldoende plaatsen bieden, zodat ze hun cultuur kunnen voortzetten.

Tekst loopt door na de foto.

Demonstratie van woonwagenbewoners in Bloemendaal - Foto: NH Media / Paul Tromp

Dora's vader voelt al waar het uiteindelijk op gaat uitdraaien: geen woonwagens, maar tachtig sociale huurwoningen. "Ze zeggen dat op de plek van de vijf woonwagens ook tientallen woningen kunnen staan. Dat is onzin, die getallen zijn veel te hoog. Het zijn hoogstens 15 huizen die dan niet gebouwd kunnen worden." Dora is het daar, niet geheel onverwachts, mee eens. "We weten dat we dan moeten inschikken qua ruimte, maar dat is geen probleem." 

'We blijven terugkomen hier'

"Eén ding weet ik zeker. Ze komen hier niet meer van ons af. We blijven terugkomen en demonstreren voor onze rechten. Desnoods stappen we naar de rechter", legt Dora uit. 

Na ruim een uur vergaderen is het onderwerp Blekersveld afgerond. Een paar minuten eerder houdt Dora het voor gezien. Ze vertrekt met haar moeder en roept nog even een duidelijke boodschap naar de politici. "We gaan de rechter inschakelen! Dit is schending van onze mensenrechten. De mazzel." En op weg gaan ze, terug naar het kamp langs de Dompvloedslaan, een paar honderd meter verderop.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]