Ga naar Content

Dora woont noodgedwongen in een huis: "Mijn dochters wonen in mijn woonwagen"

Sociale huur, seniorenwoningen, luxe villa's of toch woonwagens? Het braakliggende terrein Blekersveld in Overveen houdt de gemoederen nog steeds bezig. Na een informatiebijeenkomst bleek dat aangrenzende woonwagenbewoners graag willen uitbreiden naar dit veld omdat ze meer dan zestig jaar geen extra wagens mochten bouwen. 

Woonwagenbewoners Dompvloedslaan - NH Nieuws

Door zogenaamd 'uitsterfbeleid' mochten woonwagenbewoners jarenlang geen nieuwe woonwagens bouwen. Hierdoor verblijven nieuwe generaties noodgedwongen bij hun ouders of erger: wonen ouders met pijn in het hart in 'normale' huizen om ruimte te maken voor hun kinderen. 

Dora Vermanen (53) heeft een zoon en drie dochters, die inmiddels ook weer kinderen hebben. Vanwege hun woonwagencultuur zou Dora het liefst op hetzelfde kamp wonen als twee van haar dochters, zeker nu ze oma is. Maar dat is niet mogelijk. 

"Ik wil mijn kinderen onze woonwagencultuur meegeven. Dat vind ik belangrijk. Die cultuur betekent dat wij leven als een familie. We helpen elkaar en zijn altijd met elkaar bezig. Daar hoort ook bij dat we samen op een kamp wonen", vertelt ze.

Uitsterfbeleid

Om op die manier te leven, is het volgens haar niet mogelijk om in 'normale' huizen te wonen. Maar door jarenlang uitsterfbeleid van de overheid, was het illegaal om nieuwe wagens te bouwen. Sinds 2014 is de woonwagencultuur cultureel erfgoed en mag er wel gebouwd worden, maar gemeenten worstelen met de vraag waar ze ruimte kunnen bieden aan extra woonwagens.

Foto: NH / Paul Tromp

Naast het woonwagenkamp aan de Dompvloedslaan ligt het braakliggende terrein Blekersveld. Genoeg ruimte dus voor de 16 woonwagens, zou je denken. Maar gezien de huidige wooncrisis en het gigantische woningtekort zijn er plannen om er 80 sociale huurwoningen bouwen. 

"Ik wist niet dat de behoefte zo groot was"

Attiya Gamri, wethouder in Bloemendaal

Toch wilde wethouders Attiya Gamri graag eens weten hoe het nu precies zit met de woonwagenbewoners en hun wensen. "Ik was er even stil van toen ik hoorde dat zij zestien woonwagens nodig hebben", vertelt ze na het bezoek. "Ik wist niet dat de behoefte zo groot was. Ik ben blij dat ik naar hun verhaal heb geluisterd. Ik ga dan ook mijn best doen, om iets voor hen te kunnen betekenen."

Of er nu daadwerkelijk nieuwe woonwagen komen, is de vraag. Maar Dora was voorzichtig positief. "Ik heb het idee dat de wethouder betrokken is met ons. Dus laten we hopen dat er na zestig jaar woonwagens gebouwd kunnen worden en dat ik weer terug naar mijn wagen kan."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]