Ga naar Content

Omwonenden krijgen alle ruimte om mee te denken over woningbouw op Blekersveld

Omwonenden van het nu nog braakliggende terrein Blekersveld in Overveen mogen binnenkort meepraten en hun ideeën inleveren over de invulling van het gebied. Het college wil daar vooralsnog tachtig sociale huurwoningen bouwen en bracht de buurt daar onlangs van op de hoogte. Die voelt zich echter voor het blok gezet. 

Wethouder Gamri belooft de raad dat omwonenden nog steeds 'alle ruimte krijgen' om mee te praten over de invulling van het gebied. Een deel van de omwonenden is tegen de tachtig sociale huurwoningen, omdat dat de druk op het dorp te veel zou vergroten. Ook willen ze weten voor welke doelgroep(en) de woningen worden gebouwd.

Serieus

De VVD wil dat Gamri het gesprek open ingaat met de omwonenden en het plan van de tachtig woningen loslaat. Het lastige is dat ook de raad, voordat de coalitie klapte, met een meerderheid had gestemd vóór dit plan. Onder de nieuwe coalitie wilde een meerderheid het plan weer terugtrekken via een motie, omdat de buurt niet bij de plannen betrokken werd. Die motie werd ook aangenomen. 

Gamri stelt dat ze die motie nu niet naast zich neerlegt en de buurt wel degelijk serieus neemt. Maar ze zegt ook dat 'er niks mis mee is dat het college een idee heeft en dat dan meeneemt naar het gesprek met de omwonenden.' Bovendien zou het ook juridisch lastig zijn om het plan van de tachtig woningen ineens van tafel te vegen.

Meerderde scenario's

Mocht de buurt een heel ander scenario voorstellen voor Blekersveld, dan is het aan de raad om zich daar later over te buigen. Gamri hoopt meerdere scenario's over te houden aan het gesprek met de omwonenden.

Tekst loopt door na de foto.

Het Bloemendaalse college met wethouder Gamri tweede van rechts - Foto: gemeente Bloemendaal

Dubbele gevoelens

Stijn de Geus, die met stichting Blekersveldgroen een groep omwonenden van Blekersveld vertegenwoordigt, reageert met dubbele gevoelens op de belofte van de wethouder. "We gaan het zien. Tot nu toe zijn die gesprekken met de gemeente nooit echt van de grond gekomen. In de brief staat dat ook vrij stellig dat het om tachtig sociale huurwoningen gaat en dat er een informatieavond komt voor de buurt. Dan denk ik eerder aan een avond waarbij 'de gemeente zendt en de buurt ontvangt'. Maar goed, we moeten het afwachten."

De stichting heeft overigens nog niet over een alternatief scenario nagedacht. "In ieder geval wel verschillende type woningen. Dat zou de leefbaarheid in de buurt buurt meer ten goede komen" aldus De Geus. 

Het gesprek tussen de gemeente Bloemendaal, woningbouwcorporatie Bredero Wonen en de omwonenden vindt waarschijnlijk in oktober plaats. 

Stijn de Geus en Gert Valster van Stichting Blekersveldgroen - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]