Ga naar Content

Streep onder beladen dossier: Bergenaren kiezen zelf ontwerp voor dorpshart

Na tientallen jaren gesteggel, waarbij inwoners van Bergen zich niet gehoord voelden, ligt er nu dan toch een plan voor het nieuwe dorpshart. De Bergenaren mochten zelf stemmen op hun favoriete ontwerp voor de Harmonielocatie. Het winnende ontwerp is 'Het Ensemble'. En dat is een doorbraak na al het verzet van inwoners, tot aan de Raad van State aan toe. “Transparantie werkt, je hoort nu weinig wanklanken”, aldus inwoner Mareike Naumann.

Het Ensemble gezien vanaf de Dreef - Foto: Henselmans

Al jaren is de invulling van de zuidkant van het Plein in Bergen, waar het oude Harmoniepand staat, een heet hangijzer. Dorpsbewoners verzetten zich hevig tegen eerdere plannen en stapten meermaals naar de rechter. Vooral de komst van een grote supermarkt was een doorn in het oog. De strijd werd uiteindelijk door de bewoners gewonnen, want in 2019 zette de Raad van State een streep door het bestemmingsplan, en sneuvelde de supermarkt.

Eind januari lagen er twee nieuwe plannen klaar voor het dorpshart: Het Ensemble en De Harmoniehuizen, waar op gestemd mocht worden. Het plan van ontwikkelaar Henselmans uit Noord-Scharwoude kreeg uiteindelijk de meeste stemmen en voldoet ook het best aan de gestelde kaders qua duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en participatie.

"Er waren 7.000 unieke stembiljetten beschikbaar", licht wethouder Yvonne Roos toe. "Er zijn 723 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 58 procent op Het Ensemble. Dat tien procent heeft gestemd, vinden wij als college een mooi resultaat. Mocht de verliezende partij geen bezwaar maken, dan kan Henselmans over twee weken starten met de verdere planning."

Volgens de gemeente kan in 2025 gestart worden met de bouw van Het Ensemble op de Harmonielocatie. Dan komen daar nieuwe woningen, winkels, een parkeergarage en een nieuw pand voor Bergens Harmonieorkest aan het Plein.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Harmonielocatie Bergen - NH/ Anne Klijnstra

Hiermee lijkt er een definitief einde te komen aan tientallen jaren gebakkelei over de invulling van de Harmonielocatie. "De stem van de inwoners en ondernemers is met een heel mooi participatieproces meegenomen in de voorlopige gunning van het project", aldus Roos.

Dat participatieproces was de laatste jaren een van de meest heikele punten. "De gemeente zei altijd dat inwoners mee mochten praten, maar de deur was altijd dicht voor onze ideeën", memoreert Mareike Naumann van de Stichting Mooier Bergen.

De stichting streed sinds 2014 voor een transparanter en eerlijker proces voor de invulling van de Harmonielocatie en was een van de partijen die naar de rechter stapte. "We hadden als stichting geen voorkeur voor een van de twee huidige plannen en feliciteren Henselmans met de winst. Maar ook de gemeente. We vinden het moedig dat zij de keuze via een 'tender', een openbare aanbesteding, lieten verlopen."

Exit supermarkt was kantelpunt

"Tien jaar geleden zijn wij als stichting begonnen, toen er een plan lag waarbij inwoners niet gehoord zijn. We kregen maar geen voet aan de grond bij de gemeente. Voor ons moest die supermarkt er uit. Toen dat in 2019 gebeurde, was dat het kantelpunt. We zijn trots op wat we bereikt hebben."

"Iedereen heeft daarna water bij de wijn gedaan en wij zijn altijd betrokken gebleven. En je ziet nu dat, wanneer je burgers er wél bij betrekt, het proces sneller gaat. Je kan het ontwerp natuurlijk mooi of lelijk vinden, maar het is wel een transparant proces geweest en je hoort nu ook weinig wanklanken."

De stichting is benieuwd hoe de participatie nu verder vorm krijgt. "Met de uitwerking van de daadwerkelijke plannen bijvoorbeeld. Dat begint nu. Wij blijven als stichting beschikbaar voor hulp daarbij. Maar ook hopen we dat de gemeente deze selectieprocedure bij meer grote projecten toepast waar gemeentegrond bij betrokken is. Wij geloven in transparante participatie en dat dat betere en gedragen plannen maakt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]