Ga naar Content

Bergenaren naar de stembus voor bouwplan beladen locatie dorpshart: "Hopen dat ze luisteren"

Ze hadden het zelf ook nog nooit meegemaakt: in een volle Ruïnekerk je bouwplan presenteren voor de Harmonielocatie in het hart van het dorp. En net als een predikant in de kerk moesten de ontwikkelaars gisteren ook zieltjes winnen. De Bergenaren mogen zelf namelijk meestemmen over het uiteindelijke ontwerp.    

Bergenaren hebben twee weken de tijd om te stemmen - Foto: NH Media

Er stond gisteren dus nogal wat op het spel voor de twee ontwikkelaars die zich hadden ingeschreven om uiteindelijk winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage te bouwen op de plek van het muziekgebouw van Bergens Harmonie. Er lag bovendien een flink pakket aan eisen. "We zijn toch wel een beetje zenuwachtig vanwege de gevoeligheid van de locatie", gaf ontwikkelaar Henselmans, die als eerste hun plan mochten prediken, toe. "Toch hebben we volmondig ja gezegd."

Heet hangijzer

Al jaren is de invulling van de zuidkant van het Plein in Bergen waar het oude Harmoniepand staat een heet hangijzer. Dorpsbewoners verzetten zich hevig tegen eerdere plannen en stapten zelfs naar de Raad van State. Vooral de komst van een grote supermarkt was een doorn in het oog voor veel omwonenden. De strijd werd uiteindelijk door de bewoners gewonnen, want in 2019 zetten de Raad van State een streep door het bestemmingsplan.

Nu liggen er dus twee nieuwe plannen, Het Ensemble (Henselmans) en De Harmoniehuizen (NW360). Plannen die vooral nog niet af zijn, zo benadrukten de sprekers. De bewoners hebben nog alle kans om hun wensen kenbaar te maken.

De ontwikkelaars kregen een half uur de tijd om hun visie, waarbij de techniek zo nu en dan roet in het eten gooide, te presenteren. Architecten, participatiedeskundigen en zelfs een architect voor dieren betraden de kansel. Na de presentatie konden de bezoekers nog persoonlijk met de architecten in discussie gaan.

In allebei de plannen is veel aandacht voor de bloemetjes en de bijtjes en de biodiversiteit. Toch valt er wel degelijk wat te kiezen. "Wij hebben vooral licht en lucht in ons ontwerp toegepast", vertelt architect Peer de Ruiter van Het Ensemble. "Het zijn drie gebouwen met drie verschillende gezichten, maar die wel passen bij het dorpse karakter van Bergen. Het is een beladen plek die al jaren onder een vergrootglas ligt maar we zijn overtuigd van ons plan."

Tekst gaat verder onder foto.

Het Ensemble gezien vanaf De Dreef - Foto: Henselmans

En architect Oscar Vos van De Harmoniehuizen is dat uiteraard ook. In zijn plan is gekozen voor meer eenduidige architectuur met een in plaats van drie verschillende gebouwen. "Daar hebben we bewust voor gekozen. We willen geen cocktail aan stijlen. We hebben een ontwerp dat tijdloos en robuust is en het Plein afmaakt."

Stem inwoners telt

Elk huishouden in Bergen mag de komende twee weken stemmen op een van de ontwerpen. Voor de snelle beslissers stond er bij de uitgang van de kerk al een stembus klaar. "Ik vind het mooi dat we op deze manier betrokken worden, maar de vraag is of het helpt. Bij deze gemeente weet je het nooit", aldus een van de bezoekers. "Ze zijn hier al jaren over aan het praten. Ik hoop dat ze nu wel luisteren."

Dat de gemeente wel iets goed te maken heeft wat betreft participatie erkent wethouder Yvonne Roos-Bakker van Bergen. "Het is een lastige formule, maar de stem van de inwoners telt, naast het advies van een onafhankelijke architect, stedenbouwkundige van de gemeente en de welstandscommissie, mee. Het nieuwe college vindt participatie en een zorgvuldig proces erg belangrijk. Het is ook meer van deze tijd om samen draagvlak te creëren."

De Harmoniehuizen van ontwikkelaar NW360 - Foto: NW360

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]