Alkmaar

NL
V

Dorpsbewoners Bergen naar Raad van State om dorpshart: 'We hebben er vertrouwen in'

1 februari 2019, 17.19 uur · Aangepast 1 februari 2019, 17.33 uur

De strijd over de bouw van het nieuwe dorpshart van Bergen gaat de laatste ronde in. Het plan waarbij er naast appartementen ook een grote supermarkt wordt gebouwd, verdeeld het dorp tot op het bot. Tegenstander hadden al aangegeven te strijden tot aan de Raad van State in Den Haag. Vandaag is die dag.

Over de invulling van de 'Harmonielocatie' wordt al jaren gediscussieerd. Vooral in de Bergense politiek heeft dat al tot de nodige onrust geleid. Na veel geruzie heeft de gemeenteraad van Bergen nu voor een dorpshart gekozen met een supermarkt, het zogenoemde plan: 'De 7 Dorpelingen'. 

Onvrede
Maar het plan verdeelt het dorp. Veel inwoners zien de komst van een grote Aldi niet zitten. Bewoners verenigd onder de naam Mooier Bergen, kwamen met een alternatief. Het plan 'In Harmonie' is volgens de inwoners kleinschaliger en past beter in het dorp. Maar ondanks de goede bedoelingen viel het plan af. Tot grote onvrede van de makers die vinden dat ze geen eerlijke kans hebben gehad. 

Lees ook:The day after: hoe nu verder met het dorpscentrum Bergen?

Nu het bestemmingsplan is aangenomen door de gemeenteraad rest alleen nog de gang naar de Raad van State. Het is de laatste mogelijkheid om de bouw tegen te houden. René Meijer van Mooier Bergen heeft vertrouwen in een goede afloop. "Er zijn een aantal onderdelen in het plan waarvan wij denken dat dat echt niet goed is. Ik denk dat dit bestemmingsplan de eindstreep niet gaat halen."

Vermeende staatssteun
Naast de initiatiefgroep Mooier Bergen zijn er nog meer bezwaarmaker die vandaag hun zegje doen bij de Raad van State. Eén van de argumenten van de tegenstanders is de vermeende staatssteun die de gemeente zou hebben gegeven aan de projectontwikkelaar die het plan uit gaat voeren. Hij zou grond een stuk goedkoper hebben kunnen kopen dan het daadwerkelijk waard is. "De grond is verkocht voor 1,2 miljoen euro. Een andere aanbieder bood een miljoen meer. Dat is gewoon sponsoring en dat lijkt mij niet de bedoeling", aldus Meijer. 

Lees ook: Bergenaren willen onderste steen boven krijgen in rechtszaak over dorpshart

Projectontwikkelaar Lex Schrama ziet de zaak met vertrouwen tegemoet, liet hij eerder aan NH Nieuws weten. "De procedure is correct verlopen. Binnen zes weken doet de rechter uitspraak en wij zullen direct daarna de benodigde omgevingsvergunning aanvragen. Die procedure neemt zo'n tien weken in beslag."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws/ Anne Klijnstra