Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

The day after: hoe nu verder met het dorpscentrum Bergen?

19 december 2018, 16.50 uur · Aangepast 19 december 2018, 17.12 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Nu de stofwolken een klein beetje zijn opgetrokken na de verrassende gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering van Bergen, maken we de balans op. Een nipte meerderheid besloot gisteren toch door te gaan met het gekozen centrumplan 'De 7 Dorpelingen'. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van het veelbesproken dorpshart van Bergen?

Door verslaggevers Tom Jurriaans en Anne Klijnstra

Al sinds begin jaren zeventig worden er plannen gemaakt voor de herinrichting van het centrum van Bergen. Eind 2016 werd er eindelijk een knoop doorgehakt: een meerderheid van de gemeenteraad koos voor 'De 7 Dorpelingen' van de lokale projectontwikkelaar Lex Schrama. Dat nieuwbouwplan is inclusief een Aldi-supermarkt.

Lees ook: Wethouder Bergen moet veld ruimen: "Dit getuigt van weinig zelfreflectie"

Maar niet iedereen was blij met die keuze: te massaal en niet dorps genoeg. De politieke partijen die het na de laatste verkiezingen voor het zeggen kregen probeerden het plan terug te draaien. Dat leek te gaan lukken, tot gisteravond. Koos Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen koos de kant van de oppositie die verder wilden met de 'dorpelingen'. Met tien tegen elf was het lot beslecht.

Hoe nu verder?
De schop gaat nog niet gelijk in de grond bij de 'Harmonielocatie', de plek waar het nieuwe dorpshart moet komen. Op 1 februari dient bij de Raad van State nog een zaak over het bestemmingsplan. Die is aangespannen door direct omwonenden, de Bewonersvereniging Bergen Centrum en grondeigenaar Dick Olie.

Projectontwikkelaar Lex Schrama ziet die zaak met vertrouwen tegemoet, laat hij vandaag weten. "De procedure is correct verlopen. Binnen zes weken doet de rechter uitspraak en wij zullen direct daarna de benodigde omgevingsvergunning aanvragen. Die procedure neemt zo'n tien weken in beslag."

Wanneer er precies gebouwd gaat worden aan 'De 7 Dorpelingen', hangt volgens Schrama af van "wanneer de gemeente de oude brandweerkazerne sloopt en de omliggende grond bouwrijp oplevert. Maar 'voor de zomer' is mogelijk." Schrama wil de vaart er in houden. "We hebben nu al vijf maanden vertraging opgelopen."

Lees ook: Drie mogelijke alternatieven voor bekritiseerd centrumplan Bergen

Volgens Jan Apotheker van de Bewonersvereniging zal het zo'n vaart niet lopen. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat een aantal zaken door de Raad van State zullen worden terugverwezen naar de gemeenteraad. Dan moet je denken aan onjuistheden in de geluidscontouren en de positie van de nieuw te bouwen Harmonie."

Ook de stichting 'Mooier Bergen', die een alternatief plan ontwikkelde voor het dorpshart, gaan door met hun strijd en houden hoop. "De gemeente bepaalt of een bestemmingsplan wordt goedgekeurd, maar de Raad van State gaat over de rechtsgeldigheid. Tot die tijd gaan wij door", zegt René Meijer van de stichting.

Staatssteun
Verder stapt de Bewonersvereniging, samen met omwonenden en Dick Olie, ook nog naar het Europese Hof in verband met ongeoorloofde staatssteun door de gemeente. "Die hebben de grond tussen de brandweerkazerne en het Harmoniegebouw voor een te lage prijs aan Schrama verkocht." Over die zaak wordt in januari meer bekend.

Bizar
De Bewonersvereniging had er overigens niet op gerekend dat de raadsvergadering gisteravond zou verlopen zoals het gegaan is. "Eerder nog had Koos Bruin van BBB aangegeven tégen het plan 'De 7 Dorpelingen' te zijn. Gisteravond was hij opeens vóór." Apotheker vindt het een "absurde en bizarre gang van zaken."

Ook René Meijer is teleurgesteld in de politiek van Bergen. Meijer noemde het na afloop van de raadsvergadering "een in en in trieste dag. Het gaat niet om de toekomst van het dorp, het was een politiek spel. Diep treurig."

Reactie Mooier Bergen over besluit centrumplan Bergen - NH Nieuws/ Tom Jurriaans