Ga naar Content

Jan viert nieuwe autoluwe straten in Haarlemse Vijfhoek met groene slingers

Geen sluipverkeer en geen volgepropte smalle straatjes meer in de Haarlemse Vijfhoek. Een deel van de karakteristieke oude centrumwijk is vanaf nu autoluw. In de belangrijke hoofdader zijn zelfs 27 parkeerplekken opgeofferd. Een lang gekoesterde wens van veel bewoners is daarmee in vervulling gegaan. 

Jan Geerts, strijder voor een autoluwe Vijfhoek - Foto: NH Media / Geja Sikma

De Barrevoetestraat en de Keizerstraat stonden altijd vol met geparkeerde auto's. Nu deze straten en de Botermarkt in de Vijfhoek - ook wel bekend als de Jordaan van Haarlem - autoluw zijn, heeft het de potentie om een geliefd winkelgebied te worden. 

Ook de woonstraatjes even verderop zijn autoluw. Die waren al zo nauw dat er geen auto's geparkeerd konden worden, maar de bewoners ondervonden veel hinder van sluipverkeer en grote vrachtauto's die amper de bochten konden nemen op hun route naar de winkels. 

Jan Geerts, één van de grote strijders voor een autoluwe Vijfhoek, vierde dit vandaag met wethouder Robbert Berkhout door de bloemetjes buiten te zetten. Want het blik maakt plaats voor groen. 

Tekst gaat door na de video. 

Geen blik, maar groen in de Vijfhoek - NH Nieuws / Geja Sikma

Digitaal camerasysteem

Om te controleren dat er echt na elf uur 's ochtends geen auto's door de twaalf autoluwe straten van de Vijfhoek rijden, komen er camera's te hangen. Dat is nieuw voor Haarlem. Op andere plekken in de binnenstad zijn beweegbare palen die de straat afsluiten.

Met een app kunnen ondernemers in de Barrevoetestraat en de Keizerstraat dan kentekens aanmelden van voertuigen van leveranciers of van een klant met een beperking. De camera's worden later deze maand opgehangen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]