Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Niet iedereen is blij met de autoluwe straten in Haarlem: "Ik kan er niet meer heen"

16 juli 2019, 18.38 uur · Aangepast 16 juli 2019, 20.47 uur

Anna Emmelkamp kan na een paar hartinfarcten niet ver meer lopen. Met haar autootje tuft ze daarom regelmatig naar de binnenstad van Haarlem om hier vrijwilligerswerk te doen en naar de kerk te gaan. Nu de Haarlemse binnenstad autoluwer wordt, heeft ze steeds meer moeite om op haar bestemming aan te komen.

"Ik ging er een keer per maand heen voor de vrouwenochtend. Hartstikke leuk was dat! We kregen koffie en wat lekkers erbij. Je maakt contact met anderen. Sociaal is dat heel belangrijk. Maar ja, jammer dan. Je kan er niet meer heen", verzucht ze als ze door Haarlem rijdt om een parkeerplaats te vinden. 

Lees ook: Haarlemse Nieuwe Groenmarkt nu écht groen en autoluw: "Komt er ook gras?"

"Kijk eens wat hier gebeurt", zegt Anna bedenkelijk terwijl ze kijkt naar de pionnen die een weg afsluiten. Binnenkort worden de pionnen vervangen door beweegbare palen die uit de grond komen. Op deze manier kunnen werklui nog wel de straat in. 

Ook voor anderen is het soms lastig dat er in de binnenstad van Haarlem bijna nergens meer auto's mogen komen. Loodgieter Mike de Brouwer ondervindt geregeld hinder van de autoluwe straten. "Je moet een dag van tevoren een vergunning aanvragen. Deze wordt de dag erop verleend. Alleen als je spoedeisende werkzaamheden hebt, weet je dat niet van tevoren."

"Als je een vergunning aanvraagt voor de volgende dag en het blijkt te regenen, dan kun je je werk niet doen. Maar je hebt wel betaald voor de vergunning", aldus Mick. 

Oplossing
Anna weet wel een oplossing voor het probleem: "Een busje zoals ze dat in Hasselt doen. Die gaat door de hele stad en stopt overal waar je je hand opsteekt. Je kunt overal naartoe gebracht worden. Gratis. Dat is een mooie oplossing", zegt ze glimlachend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws