Ga naar Content

Gijs en Jolanda verloren hun partner aan ALS, nu zijn ze verliefd en halen ze geld op

In de Alkmaarse polder vonden Gijs van Wijk en Jolanda ter Woorst weer de liefde. Dat is bijzonder, want ze leerden elkaar kennen tijdens het ziekteproces van hun beide partners. Jet en Arno, zoals ze heetten, leden allebei aan de zenuwziekte ALS en overleden in 2022. Nu zijn Gijs en Jolanda samen en doen ze vannacht mee aan de ALS Sunrise Walk.

Gijs en Jolanda vinden elkaar na de dood van hun partners - Foto: Michael van der Putten/NH Media

"Jet en Arno hadden elkaar leren kennen tijdens hun ziekteproces", legt Gijs (63) uit terwijl hij samen met Jolanda door het Alkmaarse polderlandschap wandelt. "Ze spraken af om over hun ziekte te praten en over het proces. Ze maakten dan grappen en hadden veel steun aan elkaar."

"Maar ook in praktische zin hadden ze veel aan elkaar", vult Jolanda (56) aan. "Dan had Jet bijvoorbeeld een scootmobiel en was Arno benieuwd hoe dat was. Hij wilde er dan ook wel een, want ze wilden allebei zoveel mogelijk zelfstandig blijven."

Bekijk hieronder reportage van Gijs en Jolanda. Tekst gaat door onder de video.

Gijs en Jolanda vinden elkaar na de dood van hun partners - NH Nieuws

ALS is een zenuwziekte waarbij zenuwsignalen naar de spieren langzaam uitvallen, omdat de zenuwcellen niet vernieuwd worden. Uiteindelijk slaat dat ook op de longen en kan je niet meer ademen. De gemiddelde levensduur van iemand met de ziekte is drie tot vijf jaar. 

Jet en Arno hebben twee jaar met de ziekte geleefd en overleden binnen drie weken na elkaar in 2022. Na dit verlies kregen ook Gijs en Jolanda veel steun aan elkaar en langzaam begon er iets te bloeien.

"Gijs, wat doe je nu met mij?"

Jolanda ter Woorst, is nu samen met Gijs.

"Gijs stuurde op een gegeven moment een appje waarin hij iets zei als: als je de behoefte hebt om tegen me aan te liggen... En toen dacht ik: wauw. Wat is dit? Gijs, wat doe je nu met mij? Toen zijn we gaan praten en ontdekken of het iets was. En het is iets. Heel bijzonder." 

Rollercoaster 

Vooral de mix van emoties was voor Jolanda gek om te ervaren: "Ik ging van hoogtepunt naar dieptepunt. Ik werd overwelmd door verliefdheid en vroeg me af of dat kon bestaan naast mijn rouw. Maar toch voelde het goed."

Tekst gaat door onder de foto.

Jolanda en Gijs - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Gijs had iets meer moeite om zo snel verliefd te worden. "Op dat moment heb je toch nog een soort loyaliteit naar je overleden partner en stel je de vraag: mag het al? Maar natuurlijk mag het. Jet en Arno zouden het allebei fantastisch gevonden hebben dat wij elkaar nu gevonden hebben."

Lopen voor geld 

Vannacht doet het stel mee aan de ALS Sunrise Walk. Die wandeling is een nachtelijke sponsorloop van 25 kilometer door Utrecht. Deelnemers laten zich sponsoren om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS. 

"Het is voor ons bijzonder om samen te lopen", besluit Gijs. "Er lopen veel vrienden van ons mee en de saamhorigheid is enorm. Het is mooi om het dan over onze partners te kunnen hebben. Op deze manier gedenkt je ze. Dat is bijzonder." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]