Ga naar Content

Steeds meer dorpsraden in Noordkop: "Inwoners willen voor zichzelf opkomen"

De dorpsraad is populair. In de gemeente Hollands Kroon groeit het aantal dorpen dat er eentje heeft. En zo kunnen inwoners meer invloed uitoefenen op beslissingen van gemeenten. Ook Hippolytushoef heeft sinds een aantal weken een eigen dorpsraad opgericht.

Dorpsraad Hippolytushoef - Foto: Eigen foto

Een dorpsraad is een overkoepelende term voor burgerinitiatieven die zich inzetten voor de leefbaarheid van een dorp. Een dorpsraad kan zelf invulling geven aan haar bijdrage, maar heeft altijd een adviserende rol voor de gemeente.  

Nieuw leven inblazen 

De dorpsraad in Hippolytushoef werd in het leven geroepen nadat er in meerdere dorpen in Hollands Kroon een leefbaarheidsonderzoek werd uitgevoerd, onder andere in opdracht van de gemeente. Het onderzoek had als doel om uit te zoeken wat voor inwoners een goede manier is om burgerparticipatie vorm te geven. Het antwoord? De dorpsraad nieuw leven inblazen.

Na het leefbaarheidsonderzoek, hadden negen inwoners van Hippolytushoef aangegeven open te staan voor een dorpsraad en vormden samen het bestuur. De raad is nog vers en de leden moeten nog wennen aan hun nieuwe functie, maar ze zijn al wel zeker over de rol van hun raad. En dat is 'een brug slaan tussen de inwoners en de gemeente Hollands Kroon', vertelt bestuurslid Maaike Tijsen.  

Duidelijke visie

Het staat een dorpsraad vrij te kiezen wat voor positie het inneemt, deze kan zowel afwachtend als activistisch zijn. De dorpsraad van Kreileroord is al sinds 2013 actief en heeft een duidelijke visie: "Wij zijn er voor het dorp en door het dorp", legt voorzitter Jaring Dam uit.

De raad wordt gebruikt om een vinger in de pap te houden bij plannen die de gemeente Hollands Kroon maakt voor het dorp. Dam noemt een voorbeeld: "Vorige week hadden we nog een gesprek met gedeputeerden over de komst van bietentransport, die ieder uur dwars door ons dorp heen wil rijden. Dat willen wij niet, dus daar maken wij ons hard voor."

"Dorpen voelen de noodzaak om voor zichzelf op te komen"

Renske Keur, adviseur dorpsraden bij Dorpswerk Noord-Holland

De populariteit van dorpsraden heeft meerdere redenen. Deels heeft het te maken met de invoering van de landelijke Omgevingswet, die ervoor moet zorgen dat burgers meer betrokken worden met de plannen van een gemeente. 

Een andere reden kan, volgens adviseur dorpsraden Renske Keur werkzaam bij Dorpswerk Noord-Holland, te maken hebben met de activiteiten die nu plaatsvinden in het buitengebied. "Er gebeurt daar nu veel. Van het plaatsen van windmolens tot asielzoekers, dat zijn grote thema's waar inwoners over mee willen praten", legt zij uit.  

Als laatste reden noemt Keur het fuseren van gemeenten. Hoe groter een gemeente, hoe meer een dorp voelt dat het verder af kan komt te staan van besluiten. "Dorpen voelen de noodzaak om voor zichzelf op te komen", vertelt Keur. "Je kan zien dat zij hun stem willen laten horen. Zodra een gemeente verder weg komt te staan, moet je daar meer moeite voor doen."

Dorpsraadteller 

De dorpen Breezand, 't Veld, Zijdewind en Kreileroord hadden al langer een dorpsraad. Vorig jaar kreeg Middenmeer een raad en nu is ook de raad van Hippolytushoef actief. Daarmee staat de teller in Hollands Kroon op zes. De uitvoerders van het leefbaarheidsonderzoek hebben inmiddels al een nieuw dorp in de gemeente op het oog om een dorpsraad op te starten: Anna Paulowna.   

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.