Ga naar Content

Zorgen om werkzaamheden A7 bij Purmerend: "Iedereen uit de regio moet er doorheen"

Wat voor impact gaan de herstelwerkzaamheden op de A7 bij Purmerend hebben? De grootste zorg voor bedrijven is hoe en of hun werknemers op tijd op het werk kunnen zijn. Het ziekenhuis, de supermarkt en een opvang voor zorgbehoevende kinderen zijn al druk bezig om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. 

Foto: NH Media / Thyra de Groot

Zo'n tweehonderd mensen hebben gisteren meegekeken en vragen gesteld tijdens de online voorlichting van Rijkswaterstaat. De voorlichting over de herstelwerkzaamheden op de A7 zorgde voor een hoop vragen bij medewerkers van verschillende bedrijven.

De brug over het kanaal is flink beschadigd en gaat van april tot september op de schop. Met flink wat fileleed op de nu al drukke A7 tot gevolg. Medewerkers van verschillende supermarktketens zijn druk bezig om te zorgen dat winkels niet geraakt worden en alle producten op tijd in de schappen liggen, maar ook kleinere bedrijven vragen zich af of hun spullen wel op tijd geleverd kunnen worden. 

Problemen in kaart brengen

Ook het Dijklander Ziekenhuis probeert zich voor te bereiden op de werkzaamheden. Zo zijn er volgens de woordvoerder in een vroeg stadium verschillende werkgroepen gestart om de problemen in kaart te brengen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of patiënten op andere locaties ingepland kunnen worden, zodat de zorg door kan gaan. 

Ziekenhuismedewerkers wordt gevraagd om te carpoolen. Bij De Blauwe Zon, een groep voor jonge kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand, wordt gekeken of reizen per trein mogelijk is. "Wij hebben redelijk wat collega's die uit Hoorn komen", vertelt Anja Greuter, initiatiefnemer van de Blauwe Zon. "Daar maken wij ons zorgen over. Wij hebben heel intensieve begeleiding. Als een paar mensen ontbreken, gaat dat nogal mis." 

Drastische maatregelen

De kinderen, die veelal uit Zaandam komen, worden via de A7 gebracht. "Het kan ook dat die vast komen te staan." Anja: "Iedereen in de regio moet hier doorheen. Dat er iets met de weg moet gebeuren is duidelijk." 

Het personeel wordt geadviseerd om met de trein te komen en het bedrijf kijkt of ze tegemoet kunnen komen in de reiskosten. Anja voorziet wel haken en ogen aan dit plan. Zo verwacht ze niet dat iedereen met de fiets bij een station kan komen en de auto daar parkeren wordt naar haar idee ook een uitdaging. 

Als het reizen echt een probleem wordt, moeten er drastische maatregelen worden genomen. Anja doelt dan op bijvoorbeeld het veranderen van lestijden. Anja: "Dat is ingrijpend. Er komen ook kinderen uit Purmerend. Het heeft consequenties voor ouders met hun werk. Het blijft lastig."

'Eerst aanzien'

De wegwerkzaamheden gaan begin april van start. Tot die tijd is het speculeren. Er zijn de aankomende dagen verschillende bewoners- en werknemersbijeenkomsten. "We moeten eerst aanzien of de schade meevalt", benadrukt Anja. "We weten niet precies wat ons te wachten staat. We moeten het ervaren."

Lees ook