Ga naar Content

Verzet tegen massale bomenkap Naarderbos: 'Provincie zou pal voor de natuur moeten staan'

De provincie Noord-Holland moet een stokje steken voor de massale bomenkap langs het Naarderbos, voor de komst van de honderden meters lange geluidswal. Dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Met de bomenkap zou het onder meer het leefgebied van beschermde dieren worden vernietigd. 

Snelweg A1 naast Naarderbos - Foto: NH Media

De komende jaren moet langs de snelweg ter hoogte van het Naarderbos een honderden meters lange geluidswal aangelegd worden. Het gaat om zonnegeluidswal, een soort lange dijk waar ook zonnepanelen om komen te liggen. Het plan ligt er al jaren. Voor de aanleg van de wal moeten 3.000 tot 4.000 bomen worden gekapt. 

Lokaal klinkt daar al langer verzet tegen. Afgelopen week startten betrokken bewoners nog eens een petitie om aandacht te vragen voor de bomenkap en op te roepen het plan tegen te houden. De petitie werd al snel door zo'n 3.000 mensen ondertekend. 

Lees ook

Dat verzet kan nu op steun rekenen van de Partij voor de Dieren, die een jaar geleden al eens protesteerde tegen de bomenkap. 

De partij wil nu weten of de provincie het plan ondertussen al een halt heeft toegeroepen. Volgens de partij is de massale bomenkap voor de aanleg van de geluidswal ontoelaatbaar. Door de bomenkap zou het leefgebied van beschermde dieren worden vernietigd en dat mag niet. Daarnaast betoogt de partij dat de bomenkap plaatsvindt in beschermd natuurgebied of natuur die grenst aan beschermde natuur. 

Zonnegeluidswal 'onnodig' 

De Partij voor de Dieren spreekt van een 'absurd plan' dat alleen op tafel ligt om 'een luxe wijk van 36 woningen te helpen aan een verdere geluidsreductie dan de norm'.

"Hoe weegt de provincie al deze natuurvernietiging af terwijl er een zonneklaar alternatief is?"

Statenlid Ilona Haas

De partij stelt dat er al een plan ligt bij Rijkswaterstaat om te voldoen aan de geluidsnormen: een simpeler geluidsscherm langs het bewuste stuk snelweg en stil asfalt. Daarmee is de massale bomenkap niet nodig.

Bovendien zijn er met dat simpelere plan ook mogelijkheden om zonnepanelen aan te leggen. "Hoe weegt de provincie al deze natuurvernietiging af terwijl er een zonneklaar alternatief is, te weten een geluidscherm en stil asfalt waarbij de bomen kunnen blijven staan. Bovendien ligt er verderop een groot bedrijventerrein met genoeg daken waar zonnepalen op geplaatst kunnen worden", aldus Statenlid Ilona Haas.

De Partij van de Dieren wil dat Gedeputeerde Staten zich nu uitspreekt tegen de bomenkap voor de geluidswal. "De provincie zou pal voor de natuur moeten staan, ze is immers wettelijk de beschermer van de natuur. Kortom: er is geen enkele reden te bedenken om als provincie geen halt toe te roepen aan dit bizarre plan", zo klinkt het.