Ga naar Content

Opnieuw overlast door hoogwater in Waterland, hond zakt weg in de modder

Het is weer oppassen geblazen in de gemeente Waterland vanwege hoogwater. De stevige noordoostenwind en het natte weer zorgen opnieuw voor overlast bij de jachthaven van Monnickendam en in het recreatiegebied het Hemmeland.

Hoogwater in Monnickendam januari 2024 - Foto: VLN Nieuws

Het waterpeil in het Markermeer staat nog steeds hoog vanwege de vele regenval van de afgelopen tijd. Ook kon er de afgelopen dagen moeilijk gespuid (het lozen van water op het IJsselmeer) worden, vanwege de hoge waterstand in het IJsselmeer en de harde wind.

Hond zakt weg in modder

De gemeente Waterland waarschuwt voor veel modder en hoogwater op het Hemmeland. "Wees voorzichtig als je van plan bent om naar het Hemmeland toe te gaan." 

Afgelopen weekend zakte een hond weg in de modder in het recreatiegebied. Onderstaande filmpje, waarin een vrouw een hond uit het drijfzand redt, werd massaal gedeeld op social media.

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het hoge water zorgde begin dit jaar voor veel overlast in de gemeente Edam-Volendam, Waterland en Hoorn. Het water zorgde ook voor veel schade in de buitendijkse gebieden. 

Om die schade te herstellen werden er verschillende inzamelingsacties georganiseerd, omdat de buitendijkse gebieden niet verzekerd zijn voor waterschade. Ze liggen immers buiten de dijken.

Zandzakken blijven staan in Volendam

In Volendam is er dan ook besloten om de grote gele zandzakken te laten staan aan het Zuideinde. Dit omdat de waterstand van het Markermeer nog steeds hoog is. Met flinke oostenwind kan dat voor overlast zorgen. In alle andere gebieden zijn de zandzakken wel weggehaald.

Lees ook